U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Europees Parlement wil betrokken worden bij Europese AI-strategie

29 januari 2020 - door Simon De Wachter

Het Europees Parlement wil bijdragen aan de ontwikkeling van de Europese strategie voor artificiële intelligentie. De Europese Commissie zal deze presenteren op 19 februari.

De Europarlementsleden roepen in hun resolutie onder meer op tot:

  • transparantie van algoritmen
  • bijkomende macht voor controlerende autoriteiten
  • geen bias in algoritmen en datasets
     
Europees Parlement wil betrokken worden bij Europese AI-strategie

Resolutie Europees Parlement over AI

Tijdens de zitting van de IMCO-commissie op 23 januari keurden de MEPs een resolutie goed over artificiële intelligentie: “Automated decision-making processes: Ensuring consumer protection, and free movement of goods and services”. Petra De Sutter, voorzitter van de IMCO-commissie, is de rapporteur van deze resolutie. De tekst zal midden februari op de agenda van de plenaire vergadering staan.

In de resolutie pleit het Europees Parlement voor een benadering gebaseerd op risico. Het roept de Europese Commissie op om een schema voor risicobeoordeling van AI op te stellen. De lidstaten moeten geharmoniseerde strategieën voor risicobeheer van AI ontwikkelen.

De transparantie van algoritmen is een belangrijk element in deze resolutie. Europese consumenten moeten geïnformeerd worden over:

  • hoe algoritmen werken 
  • hoe beslissingen door het systeem kunnen worden gecheckt en gecorrigeerd
  • hoe prijzen worden gepersonaliseerd.

Algoritmen en datasets mogen niet biased zijn

Daarnaast raden de MEPs de Europese Commissie aan om te beoordelen of marktcontrolerende instanties bijkomende macht moeten krijgen in de context van AI. De resolutie roept ook op tot onafhankelijke monitoring door gekwalificeerde experten wanneer publieke belangen op het spel staan.

De tekst vermeldt de kwestie van gezichtsherkenning niet. Naar verwachting zal de Europese Commissie hier wel aandacht aan schenken in zijn strategie.

Bekijk hier de reactie van rapporteur Petra De Sutter op de resolutie. 
 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons