U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Europa onderneemt actie voor coronaonderzoek

20 mei 2020 - door Simon De Wachter

De Europese instellingen zetten de afgelopen week enkele belangrijke stappen om onderzoek en innovatie met betrekking tot het coronavirus te ondersteunen:

  • Het ERA corona platform, een one-stop-shop voor coronaonderzoek
  • 60 miljoen euro steun vanuit het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT)
  • 122 miljoen euro steun vanuit Horizon 2020

VLEVA zet deze acties voor jou op een rij!
 

Europa onderneemt actie voor coronaonderzoek

ERA corona platform

De Europese Commissie lanceerde het ERA corona platform. Dat platform bundelt nuttige informatie, ondersteuning en updates over Europese financiering voor onderzoek en innovatie gerelateerd aan corona. Het platform biedt een one-stop-shop aan voor al je vragen over:

  • Lopende projecten rond corona met steun van de EU
  • Uitstel van deadlines voor Horizon 2020 calls 
  • Veelgestelde vragen (FAQs) over calls en subsidies die worden getroffen door het coronavirus
  • Nationale activiteiten, waaronder financiering, initiatieven en projecten in de EU-lidstaten en andere Europese landen

Persbericht Europese Commissie

60 miljoen euro steun vanuit het EIT

Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) kondigde op zijn beurt het EIT Crisis Response Initiative aan. Dat initiatief mobiliseert 60 miljoen euro financiering voor innovatieve oplossingen die de huidige situatie het hoofd kunnen bieden. 

Het initiatief bestaat uit twee sporen die uitgevoerd worden door de verschillende Knowledge and Innovation Communities (KICs) van de EIT:

  • Venture Support Instrument: steun aan innovatieve start-ups, scale-ups en kmo’s.
  • Pandemic Response Projects: steun aan innovatieve projecten die de crisis aanpakken.

Alle oproepen vind je op de websites van de acht KICs, evenals op de speciale COVID-19-sectie en de subsidiepagina van de EIT-website.

Persbericht EIT

122 miljoen euro steun vanuit Horizon 2020

Ten slotte mobiliseert de Europese Commissie 122 miljoen euro voor dringend coronaonderzoek vanuit Horizon 2020, het Europees kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. 

De Commissie is op zoek naar projecten die gericht zijn op de snelle productie van essentiële medische benodigdheden en apparatuur die nodig zijn voor testen, behandeling en preventie. En op de ontwikkeling van medische technologieën en digitale hulpmiddelen om de detectie, bewaking en zorg van patiënten te verbeteren. De projecten moeten snelle oplossingen opleveren, die toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen. 

De deadline voor indiening van projecten is 11 juni 2020. De calls kan je hier terugvinden.

Persbericht Europese Commissie
 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons