U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Pilot on quantum simulator

Deadline

Code

EuroHPC-2020-01-b

Inleiding

De gemeenschappelijke onderneming EuroHPC is een gezamenlijk initiatief van 1 miljard euro tussen de EU en de Europese landen om een supercomputing-ecosysteem van wereldklasse in Europa te ontwikkelen.

Doelstellingen

State-of-the-art wetenschappelijk computergebruik, vooral voor grootschalige toepassingen, ligt in de massaal parallelle heterogene architecturen van HPC-systemen. Versnellers kunnen het parallellisme van HPC-systemen voor wetenschappelijk computergebruik maximaliseren. Het oplossen van grote wetenschappelijke problemen vereist echter enorme hoeveelheden rekencapaciteit en geheugen die de huidige HPC-systemen niet optimaal kunnen adresseren. Een oplossing voor het uitvoeren van berekeningen met zo'n grote hoeveelheid geheugen en processors is de kwantumsimulator.

Een kwantumsimulator is een zeer bestuurbaar kwantumapparaat waarmee men inzicht kan krijgen in eigenschappen van complexe kwantumsystemen of specifieke rekenproblemen kan oplossen die ontoegankelijk zijn voor klassieke computers. Het kan de parallelle architectuur van huidige supercomputers op efficiënte wijze aanvullen en fungeren als "accelerator", waarmee toepassingen worden aangepakt die verband houden met complexe simulatie- en optimalisatieproblemen, met name voor materiaalontwikkeling, medicijnontdekking, transport en andere reële problemen van groot belang voor de industrie.

Het doel van de proefactie is het ontwikkelen, implementeren en coördineren op Europees niveau van een Europese quantum-simulatie (QS) -infrastructuur van ongeveer 100+ op elkaar inwerkende kwantumeenheden die via de cloud op niet-commerciële basis toegankelijk zijn voor openbare en particuliere Europese gebruikers. Europese quantum-simulatietechnologieën worden momenteel ontwikkeld door EU-projecten of door nationale projecten in de lidstaten. De actie zal betrekking hebben op de aanschaf van een dergelijke kwantumsimulator en de onderhoudskosten ervan, de ontwikkeling van de koppeling tussen de klassieke supercomputer en de kwantumsimulator en de ontwikkeling van de benodigde cloudtoegang en middleware voor het programmeren en uitvoeren van applicaties in de kwantumsimulator. De Europese kwantumsimulator moet worden gehost door een supercomputingcentrum in de Unie en op dezelfde locatie als een EuroHPC- of Tier-0-supercomputer die moet bestaan ​​op het moment dat het project zou beginnen of kort daarna.

Het doel van het op grote schaal openstellen van dergelijke vroege computerplatforms (hetzij in de vorm van kwantumsimulatoren of eerste fysieke computerplatforms) voor Europese gebruikers is om hen vertrouwd te maken met kwantumtechnologieën, hun mogelijkheden / prestaties te testen en hun eerste kwantumtoepassingen en algoritmen te ontwikkelen. Het doel is niet alleen om gebruikers te trainen in het gebruik van quantumcomputersystemen, maar vooral om een ​​vroeg ecosysteem van quantumprogrammeerfaciliteiten en applicatiebibliotheken te ontwikkelen.

Budget

De EuroHPC JU is van mening dat voorstellen om een ​​bijdrage van de JU tot 6 miljoen euro, die door de deelnemende staten met een vergelijkbaar bedrag worden gematcht, en een duur van 3 tot 5 jaar, het mogelijk zouden maken om deze specifieke uitdaging op passende wijze aan te pakken. De kosten omvatten de aanschaf van één kwantumsimulator en de onderhouds- en bedrijfskosten.

Begunstigden

Beschreven in bijlage C van het H2020-werkprogramma.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons