U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Jeugd en (hun) digitale vaardigheden als hoekstenen van het Europees beleid

22 september 2021 - door Ute De Meyer

De (hervorming van de) toekomst van de EU ligt aan de voeten van de jeugd, zo blijkt uit de State of the Union van Europees Commissaris voorzitster Ursula von der Leyen. De vraag is: zijn de jongeren ook klaar om mee aan die toekomst te bouwen?

  • Nieuw Europees uitwisselingsproject: ALMA
  • Commissie focust op digitaal onderwijs en opleidingen
  • 2022 wordt het Jaar van de Europese Jeugd
Jeugd en (hun) digitale vaardigheden als hoekstenen van het Europees beleid

Jongeren en digitalisering

Een nieuw Europees uitwisselingsproject wordt in het leven geroepen, genaamd ALMA. Jongeren die geen opleiding of werk hebben, zullen via dit nieuw programma tijdelijk werkervaring op kunnen doen in andere lidstaten. Het is echter onduidelijk binnen welk tijdskader de Europese Commissie met een initiatief komt.

Verder wil de Commissie een langetermijnvisie naar voor brengen om digitaal onderwijs allesomvattend en toegankelijker te maken en tegelijkertijd de Europese samenwerking te versterken. Dit houdt in een verbetering van het onderwijs en voorzien in infrastructuur voor veerkrachtig afstandsonderwijs. Hierbij houden ze rekening met de lessen die getrokken zijn uit de gezondheidscrisis.

Als kers op de taart heeft de Commissie 2022 uitgeroepen als het Jaar van de Europese Jeugd. Ook willen ze ervoor zorgen dat jongeren het debat kunnen leiden in de Conferentie over de Toekomst van Europa.

Lees hier de intentieverklaring voor 2022 van de Europese Commissie.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons