U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Handvaten om digitale geletterdheid te bevorderen

24 oktober 2022 - door Ute De Meyer

De Europese Commissie publiceerde een leidraad om digitale geletterdheid te bevorderen en desinformatie te bestrijden.

  • Het biedt een toolbox voor leerkrachten in de basisscholen en het middelbaar onderwijs.
  • De belangrijkste aandachtsgebieden in de leidraad zijn: beoordeling, versterking van de digitale geletterdheid en bestrijding van desinformatie.
  • Lees hier meer.
Handvaten om digitale geletterdheid te bevorderen

Vorig jaar bracht de Europese Commissie een expertengroep van academici, vertegenwoordigers van het onderwijsveld, het maatschappelijk middenveld en de media bijeen over desinformatie en digitale geletterdheid. Zij publiceerden recent een instrumentarium voor leerkrachten van basisscholen en het middelbaar onderwijs. Het doel is om handvaten aan te bieden om digitale vaardigheden te bevorderen en desinformatie aan te pakken.

In de leidraad kan je pedagogische tips, definities, concrete plannen om te onderwijzen en inzichten over onderwerpen en waarschuwingen op basis van wat werkt op het gebied van digitale geletterdheid en onderwijs en opleiding terugvinden. 

Achtergrond

De leidraad is een onderdeel van het Actieplan van digitaal onderwijs dat loopt tot 2027. Daarnaast kadert het ook in de doelstellingen van het ‘Digitaal decennium 2030’ waarbij men de digitale vaardigheden bij de burgers wil verhogen.
 

Raadpleeg hier de leidraad.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons