U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Nieuwsflash Erasmus+

07 februari 2019 - door Maarten Libeer

 

De voorbije dagen waren er heel wat aankondigingen over het Erasmus+-programma. Onder meer de communicatie rond de brexit-maatregelen, de inclusie van Servië als volwaardig lid, de deadlinewijzigingen voor programma’s en de verlenging van het Europese Solidariteitskorps. Een drukke week en daarom hieronder een overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten rond Erasmus+. 

Nieuwsflash Erasmus+

Brexit maatregelen voor Erasmus+

Voor een grote groep studenten was het niet duidelijk of ze na de brexit nog aanspraak maakten op financiering voor uitwisselingsprojecten. De Commissie Cultuur en Onderwijs in het Europees Parlement steunt daarom het voorstel van de Europese Commissie. Ook na 29 maart, het moment waarop  het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, zullen zowel Europese studenten in het Verenigd Koninkrijk als Britse studenten op het Europese vasteland aanspraak kunnen blijven maken op de financiering van die uitwisselingsprojecten. Dit biedt zekerheid aan ongeveer 20.000 studenten momenteel actief in een Erasmus+-uitwisseling met een Britse link.

De parlementsleden haasten zich om dit voorstel door het wetgevend proces te krijgen. De stemming in de Commissie is voorzien op 20 februari. De plenaire zitting is in maart gepland. Ondertussen bevestigde ook de Britse regering dat alle studenten die binnen Erasmus+ vallen die garantie op verdere financiering krijgen.

Uitstel deadline - Erasmus+ online aanvraagformulieren

Een technische storing zorgde voor problemen bij de aanvragen voor KA1- en KA2-projecten. Daarom werd de deadline verlengd tot 12 februari 2019.

Opgelet! Die verschuiving van de deadline geldt enkel voor:

  • Individuele leermobiliteit in het schoolonderwijs (KA101)

  • Individuele leermobiliteit in het beroepsonderwijs en -opleiding (voor niet-charterhouders) (KA102)

  • Individuele leermobiliteit in het beroepsonderwijs- en opleiding (voor charterhouders) (KA116)

  • Individuele leermobiliteit in het hoger onderwijs naar programmalanden (KA103)

  • Individuele leermobiliteit in de volwasseneneducatie (KA104)

  • Individuele leermobiliteit in het hoger onderwijs tussen programmalanden en partnerlanden (KA107)

  • Accreditatie Consortia individuele leermobiliteit in het hoger onderwijs (KA108)

Ondervind je nog andere problemen? Best zo snel mogelijk melden bij EPOS.

Verlenging Solidariteitskorps 

Het Solidariteitskorps is een initiatief van de Commissie uit 2016 dat kansen biedt aan jongeren geïnteresseerd in vrijwilligerswerk of gemeenschapswerk in eigen land of in het buitenland. Dit project was erg succesvol. Het werd daarom niet enkel verlengd  voor 2018-2020, maar het krijgt van de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken zelfs een plaats binnen het meerjarig financieel kader 2021-2027. Er gaat extra aandacht naar jongeren met beperkingen. Verder wil men meer immigranten betrekken, alsook een sterkere link met de meer afgelegen regio’s. De definitieve stemming in de plenaire zitting wordt verwacht in maart.

Servië niet langer partner-, maar programmaland

Europees commissaris voor Onderwijs Tibor Navracsics en zijn Servische collega-minister Mladen Šarčević tekenden eerder deze week een akkoord waarin de status van het land verandert van een partner- naar een programmaland. Het treedt hiermee in de sporen van andere niet-EU landen als Macedonië, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Servië en Turkije. Concreet betekent dit dat Servië nu voor alle acties van Erasmus+ in aanmerking komt en er geen speciale voorwaarden meer aan verbonden zijn. Deze opwaardering lag voor de hand, aangezien het land al langer zeer actief was in het Erasmus+-programma.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons