U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Het Europees Parlement steunt het interinstitutioneel akkoord over het European Solidarity Corps

17 september 2018 - door Hanne De Roo

Het Europese Parlement heeft een overeenkomst met de Raad formeel goedgekeurd over het European Solidarity Corps. De tekst gaat vergezeld van een verklaring van de drie instellingen en een verklaring van de Europese Commissie over de manier waarop kredieten worden gebruikt.

Het Europees Parlement steunt het interinstitutioneel akkoord over het European Solidarity Corps

Het European Solidarity Corps werd in december 2016 door de Europese Commissie gelanceerd om jongeren tussen 18 en 30 jaar te laten deelnemen aan een reeks solidariteitsactiviteiten door vrijwilligerswerk te doen of professionele projecten beheerd door een arbeidscontract uit te voeren. Op basis van deze ervaring, heeft de Commissie in mei 2018 voorgesteld om het instrument te voorzien van een rechtsgrondslag en een specifiek budget tot 2020.

De verordening bepaalt dat de tool gebaseerd zal zijn op de volgende soorten acties:

  • vrijwilligerswerk,
  • opleidingscursussen of jobs,
  • solidariteitsprojecten en werk om toe te voegen bij een netwerk,
  • maatregelen voor kwaliteit en maatregelen voor ondersteuning.


Wat de financiering betreft, voorziet het budget € 375,6 miljoen euro in de periode van 1 januari 2018 tot 31 december 2020. Het voorziet financiële steun voor solidariteitsactiviteiten aan een indicatief niveau van 90% voor vrijwilligerswerk projecten en 10% voor opleidingscursussen of jobs, of beide, met een maximum van 20% toegewezen aan activiteiten die beperkt zijn tot nationaal niveau. In de tekst werden voorzorgsmaatregelen voorzien om misbruik te voorkomen door te bepalen dat cursussen nooit mogen leiden tot vervanging van betaald personeel.

Het interinstitutionele memorandum bij de verordening verduidelijkt waar de financiering vandaan komt. 80% van het budget voor deze tool tussen 2019 en 2020 zou moeten komen van herschikking onder subrubriek 1.a (concurrentievermogen voor groei en banen) van het meerjarig financieel kader (MFK) 2014-2020), van het EU-mechanisme voor civiele bescherming en het LIFE-programma. Het verklaart expliciet dat er geen herschikking zal plaatsvinden boven de 231 800 000 euro vermeld in het Commissievoorstel. Voor de resterende 20% zegt de tekst dat het geld zal komen uit de beschikbare marges onder de onderverdeling voor de meerjarige financiële kader voor 2014-2020.

Maak een account aan

Volg ons