U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Nieuwe expertgroep inzake desinformatie en digitale geletterdheid in onderwijs

13 oktober 2021 - door Ute De Meyer

De Europese Commissie heeft een nieuwe expertgroep opgericht voor de aanpak van desinformatie en de bevordering van digitale geletterdheid via onderwijs en opleiding. Deze groep van experten zullen gemeenschappelijke richtsnoeren ontwikkelen voor leerkrachten en opvoeders bij het bestrijden van desinformatie en het opleiden van burgers op het gebied van digitale geletterdheid.

Nieuwe expertgroep inzake desinformatie en digitale geletterdheid in onderwijs

Daarnaast zullen ze steun verlenen aan de samenwerking en de uitwisseling van informatie en deskundigheid en beste praktijken over deze onderwerpen tussen de Europese Commissie en relevante belanghebbenden. Verder zullen ze de Commissie bijstaan om na te gaan hoe onderwijs en opleiding

  • de digitale geletterdheid kunnen bevorderen;
  • tot kritisch denken kunnen aanzetten;
  • de omgang met online informatie kunnen verbeteren.

De groep, die bestaat uit bedrijven (zoals Facebook), organisaties en personen uit een aantal sectoren, wordt gezamenlijk geleid door DG Onderwijs, Jongerenzaken, Sport en Cultuur (EAC) en DG Communicatienetwerken, inhoud en technologie (CNECT).

Het initiatief maakt deel uit van het actieplan voor digitaal onderwijs van de Commissie dat dit jaar van start is gegaan. Het is gericht op de tweeledige uitdaging van de overgang naar het digitale tijdperk en de post-pandemische wereld. Het volgt op een soortgelijke deskundigengroep over "nepnieuws", die in 2018 werd opgericht om de verspreiding van online desinformatie tegen te gaan. 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons