U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Onderwijs jeugd cultuur en sport > Cultuur en media > Eu nieuws >

Steun voor netwerk van erfgoed experts na Notre Dame brand

07 mei 2019 - door Veronique Vennekens

In Frankrijk kwamen de ministers van Cultuur samen om een gemeenschappelijke verklaring te ondertekenen. Ze willen in de toekomst sneller reageren op rampen zoals de brand in de Notre Dame kathedraal van Parijs.

  • Zo’n 20 Europese ministers namen deel aan de bijeenkomst.
  • Ze willen een netwerk van Europese erfgoedexperts oprichten die snel kunnen reageren bij een (natuur-)ramp.
  • Er moet aandacht zijn voor de bescherming van erfgoed in elk beleidsdomein.
Steun voor netwerk van erfgoed experts na Notre Dame brand

Geen fondsenwerving maar Europees erfgoed beschermen

De conferentie werd niet georganiseerd om geld in te zamelen voor de wederopbouw van de kathedraal. Het doel is om de middelen voor het onderhouden en renoveren van erfgoed in Europa beter te coördineren.

De gemeenschappelijke verklaring is gebaseerd op drie concrete ideeën:

  1. Een netwerk van Europese erfgoed experts oprichten die snel gemobiliseerd kunnen worden in het geval van een (natuur-)ramp.
  2. Erfgoed opnemen in het hele Europese beleid als deel van de startende onderhandelingen over de meerjarenbegroting van de Europese Unie
  3. Ambachtsindustrie versterken die gelinkt is aan erfgoed, in het bijzonder via erfgoed renovatieprojecten, Erasmus of het Europees Solidariteitskorps.

Daarnaast willen ze ook bekijken hoe ze Europese programma’s en fondsen kunnen mobiliseren en ervoor zorgen dat deze een rol kunnen blijven spelen in het beschermen van erfgoed.

De volledige tekst (in het Frans) kan u hier raadplegen.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons