U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Onderwijs jeugd cultuur en sport > Cultuur en media > Eu nieuws >

Stemming auteursrechten hervorming wordt spannend

25 maart 2019 - door Veronique Vennekens

Op 26 maart stemmen de Europarlementsleden in Straatsburg over het akkoord rond de hervorming van auteursrechten. Er zijn heel wat amendementen ingediend die de tekst ondermijnen of zelfs gewoon afwijzen.

De fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie dient amendement 266 in dat de tekst verwerpt. Tal van amendementen willen het beruchte artikel 13 schrappen. Ook artikel 11 ligt onder vuur.

Stemming auteursrechten hervorming wordt spannend

Zeker 124 MEPs zullen de tekst verwerpen

De stemming begint met het verwerpingsamendement. Als dat niet wordt aangenomen stemt het EP verder per artikel, beginnende met de amendementen die het verst van het akkoord staan.

Momenteel is het moeilijk om de uitkomst van de stemming te voorspellen. De verwerping of een verregaande aanpassing van de tekst kan ervoor zorgen dat het voorstel er helemaal niet meer doorkomt voor de Europese verkiezingen. Ook de Raad had moeite met het vinden van een gekwalificeerde meerderheid om de tekst goed te keuren.

Volgens de Pledge2019 website hebben 124 MEPs tot nu toe officieel gezegd dat ze het voorstel niet zullen goedkeuren.

Alle ingediende amendementen kan je hier terugvinden.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

DOSSIER

Modernisering van de Europese auteursrechten

De tekst werd gepubliceerd in het Europees Publicatieblad. De lidstaten hebben tot 7 juni 2021 om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving.

Lees meer
Volg ons