U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Onderwijs jeugd cultuur en sport > Cultuur en media > Eu nieuws >

Nieuw COVID-19 platform voor creatieve en culturele sector

05 mei 2020 - door Veronique Vennekens

De cultuursector heeft even moeten wachten maar nu zijn er maatregelen om de creatieve en culturele sector te ondersteunen in deze coronacrisis.

Cultuur is een bevoegdheid van de lidstaten. De Europese Unie kan niet veel acties ondernemen behalve voor extra fondsen zorgen of overlegplatformen opstarten. Dat is exact wat nu is gelanceerd.

Nieuw COVID-19 platform voor creatieve en culturele sector

Twee nieuwe platformen

Zoals eerder gemeld zouden er twee platformen worden opgericht. Een voor de lidstaten waarmee ze onderling best practices kunnen uitwisselen over welke maatregelen ze treffen voor de cultuursector bijvoorbeeld.

Het tweede platform is een community platform voor kunstenaars en artiesten: Creatives Unite. Hierin wordt alle informatie verzameld over hoe de creatieve en culturele sector reageert op de coronacrisis. Het verwijst naar diverse netwerken en organisaties en er is ruimte om samen te werken en elkaar te inspireren. 

Nieuwe call voor digitale oplossingen

Er staat niet veel nieuw in de communicatie van Europees Commissaris Mariya Gabriel. We lezen wel dat er eind mei een nieuwe oproep wordt gelanceerd.

In het werkprogramma van Creative Europe 2020 stond een steunmechanisme vermeld voor de grensoverschrijdende distributie van podiumkunsten (theater, dans, circus en straatkunsten). Door de coronacrisis hebben ze hier een heel nieuw licht op laten schijnen. Enerzijds bekijken ze nu wat de impact is van mobiliteit op het milieu en de rol van digitale cultuur/ virtuele mobiliteit.

Live opnames en streaming zorgen ervoor dat voorstellingen op een manier duurzamer zijn en meer mensen bereiken via toekomstige online ervaringen. Er is 2 miljoen euro voorzien voor de call. De winnaar kan in het najaar dan starten met activiteiten zodat de fondsen de sector bereiken tegen het einde van 2020.

Naast deze maatregelen is er ook nog het flexibeler maken van de staatssteunregels, enkele uitzonderingen voor Creative Europe projecten die nog lopen en steun voor cinema’s. Meer informatie vind je op de website van de Europese Commissie.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons