U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Onderwijs jeugd cultuur en sport > Cultuur en media > Eu nieuws >

Koloniën van Weldadigheid ontvangen European Heritage Label

01 april 2020 - door Veronique Vennekens

Het European Heritage Label is toegekend aan tien nieuwe sites die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis en cultuur van Europa of de opbouw van de Europese Unie. De winnaars zijn bekendgemaakt op 31 maart 2020.

  • Onder de tien nieuwe sites zit één Belgisch/Nederlandse site: Koloniën van Weldadigheid.
  • In totaal zijn er nu 48 sites in Europa die het label hebben ontvangen.
  • Om als site geselecteerd te worden moet je eerst genomineerd worden door de eigen lidstaat.
Koloniën van Weldadigheid ontvangen European Heritage Label

Wat is het European Heritage Label?

Het European Heritage Label wordt toegekend aan sites die mijlpalen zijn in de totstandkoming van het hedendaags Europa. Deze sites, die zich uitstrekken van het begin van de beschaving tot het Europa dat we vandaag zien, vieren en symboliseren Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie.

Het Europees erfgoedlabel heeft tot doel het begrip en de waardering van het gedeelde en diverse erfgoed van de Europese Unie te vergroten, vooral onder de jongere generatie. Het draagt ​​ook bij tot het versterken van het gevoel van lidmaatschap van de Europese burger bij de Unie.

Sites moeten zich kandidaat stellen bij hun eigen lidstaat. De lidstaat nomineert dan een site en stuurt die naar de Europese Commissie. 

Koloniën van Weldadigheid

De nieuwe Belgische/Nederlandse site die het label ontvangt zijn de Koloniën van Weldadigheid. Het gaat in totaal over 7 locaties, waarvan er twee gevestigd zijn in Vlaanderen (Wortel en Merksplas).

In het begin van de 19e eeuw startte men in de Verenigde Nederlanden aan grootschalig maatschappelijk project om komaf te maken met armoede. Had je geen werk, geen vaste woonplaats en geen middelen van bestaan? Dan was je een landloper en werd je nog tot 1993 naar een kolonie gestuurd waar je verplicht te werk werd gesteld. 

De Koloniën zijn nu een groene oase en een ideale plek om te ontspannen. 

Andere winnaars

Deze 9 andere sites ontvangen vanaf nu ook het label:

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons