U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Onderwijs jeugd cultuur en sport > Cultuur en media > Eu nieuws >

Europees Parlement wil regels voor de import van culturele goederen in de EU versterken

03 oktober 2018 - door Veronique Vennekens

Tijdens de vergadering van het comité interne markt en internationale handel van het Europees Parlement hebben de MEP’s het wetsvoorstel voor een Europees kader voor import van culturele goederen in de Europese Unie met een grote meerderheid versterkt.

Het wetsvoorstel definieert de begrip van culturele goederen op een Europees niveau en is bedoeld om een wijdverspreide zwarte markt die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor terroristische doeleinden te bestrijden. Op dit moment focussen Europese regels enkel op de import vanuit Irak en Syrië.

Europees Parlement wil regels voor de import van culturele goederen in de EU versterken

Culturele goederen zijn onder andere archeologische werken, fragmenten van monumenten, oude boeken, manuscripten, tekeningen en gravures, foto’s en boeken. De MEP’s hebben de minimumleeftijd van 250 jaar voor culturele goederen om onder de richtlijn te vallen geschrapt. In plaats daarvan werd een minimum financiële waarde ingevoerd.

Alle culturele goederen moeten een importlicentie van het exporterende land hebben of een verklaring van de importeur. De MEP’s stellen dat de aanvraag voor zo’n licentie best online gebeurt, zodat de procedure vergemakkelijkt wordt en de geldigheid gegarandeerd is.  

Douane-autoriteiten zullen de bevoegdheid hebben om culturele goederen te onderscheppen en tijdelijk in beslag te nemen wanneer de geldigheid niet kan worden aangetoond.

Reactie van het Parlement

De rapporteur van het comité internationale handel in dit comité, Alessia Maria Mosca (S&D, Italië) zegt dat het Europees Parlement een sterk signaal inzake de ondersteuning van een op waarden gebaseerd handelssysteem. Met deze tekst neemt het Parlement een belangrijke stap in de effectieve bescherming van cultureel erfgoed, dat bedreigd wordt door één van de meest lucratieve en gevaarlijke illegale handel ter wereld.

De Europese Volkspartij is tevreden. Ze stelt dat de regels helpen bij het efficiënt aanpakken van illegale handel in culturele goederen, zonder een hogere kost voor de maatschappij. Ze zijn ook blij met de introductie van een zogenaamde ‘rode lijst’ die moet bepalen welke categorieën van culturele goederen een licentie vereisen.

Lees hier het ontwerprapport van de Alessia Maria Mosca en Daniel Dalton.

Maak een account aan

Volg ons