U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Onderwijs jeugd cultuur en sport > Cultuur en media > Eu nieuws >

EU-instellingen komen tot akkoord over kader voor import van culturele goederen

12 december 2018 - door Veronique Vennekens

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad hebben een politiek akkoord bereikt over het opstellen van een regelgevingskader voor de import van culturele goederen in de Europese Unie om zo illegale handel van deze goederen tegen te gaan.

Volgens het voorlopige akkoord zal de verordening voor gestolen cultuurgoederen in werking treden 18 maanden na de publicatie in het Europese Publicatieblad. Het systeem voor vergunningen en het aangeven van import van cultuurgoederen naar de EU moet pas klaar zijn na 6 jaar. Het Parlement heeft wel gevraagd dat de werkzaamheden om zo’n systeem op te zetten regelmatig gemonitord worden.

EU-instellingen komen tot akkoord over kader voor import van culturele goederen

De lidstaten hebben verkregen dat culturele goederen die meer dan 250 jaar oud zijn (archeologische vondsten of fragmenten van monumenten) een vergunning nodig hebben om de Europese Unie binnen te mogen. Het Parlement heeft dan weer haar slag thuis gehaald doordat er slechts een aangifte van invoer is vereist voor manuscripten en incunabula.

Cultuurgoederen die vallen onder een aangifte van invoer moeten meer dan 200 jaar oud zijn en een waarde hebben van minstens 18.000 euro.

De Raad en het Europees Parlement moeten het akkoord nu officieel nog goedkeuren.

Lees het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie hier

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons