U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Onderwijs jeugd cultuur en sport > Cultuur en media > Eu nieuws >

Auteursrechthervorming: België maakt deel uit van blokkerende minderheid

22 januari 2019 - door Veronique Vennekens

De onderhandelingen rond de auteursrechthervorming die waren gepland zijn geschrapt. Enkele ambassadeurs van de lidstaten (Coreper) vonden geen akkoord over de tekst die een nieuw onderhandelingsmandaat moest geven aan het Roemeens voorzitterschap van de Raad. België stemde onder meer tegen.

Nu de tekst van het Roemeens voorzitterschap niet is goedgekeurd zijn de Roemenen een consultatiefase gestart met de lidstaten voor ze een beslissing nemen over de volgende stappen.

Auteursrechthervorming: België maakt deel uit van blokkerende minderheid

Het grootste obstakel in de tekst bleek voor de lidstaten het herbalanceren van de relatie tussen platforms en makers. Het voorzitterschap vroeg om wat flexibiliteit om een akkoord te bereiken met het Europees Parlement. Ook artikel 11 over rechten voor krantenuitgevers en de waardekloof in artikel 13 bleven problematisch.

Na vier uur discussiëren stemden elf lidstaten tegen: Duitsland, Polen, Italië, Finland, Zweden, Slovenië, Portugal, Kroatië, Luxemburg, Nederland en België. Vermits het met gekwalificeerde meerderheid moest goedgekeurd worden vormden deze lidstaten een blokkerende minderheid. Dit wordt gehaald wanneer minstens 4 lidstaten tegen stemmen die samen 35% van de Europese bevolking vertegenwoordigen.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

DOSSIER

Modernisering van de Europese auteursrechten

De tekst werd gepubliceerd in het Europees Publicatieblad. De lidstaten hebben tot 7 juni 2021 om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving.

Lees meer
Volg ons