U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Onderwijs jeugd cultuur en sport > Cultuur en media > Eu nieuws >

‘The memes are saved!’: akkoord rond auteursrechtenhervorming

14 februari 2019 - door Veronique Vennekens

De auteursrechtenhervorming heeft een lange weg afgelegd maar de onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad zijn in Straatsburg tot een akkoord gekomen. De nieuwe wetgeving moet copyright regels klaarmaken voor het digitale tijdperk en tastbare voordelen bieden aan de creatieve sectoren, pers, onderzoekers, leerkrachten, cultureel erfgoedinstellingen en burgers.

Het akkoord moet nu nog formeel worden goedgekeurd door het Parlement en de Raad. Wanneer het in het Europees Publicatieblad is verschenen hebben de lidstaten 24 maanden om het om te zetten naar nationale wetgeving.

‘The memes are saved!’: akkoord rond auteursrechtenhervorming

Meer bescherming voor Europese auteurs, artiesten en journalisten

De nieuwe richtlijn versterkt de positie van Europese auteurs en artiesten in de digitale omgeving. Deze maatregelen staan in de tekst:

  • Tastbare voordelen voor alle creatieve sectoren, specifiek voor de makers en actoren in de audiovisuele en muzieksector, door het versterken van hun positie tegenover platforms. Ze krijgen meer controle over hun werken die geüpload worden door gebruikers.
  • Het principe van geschikte en proportionele vergoeding voor auteurs en artiesten is voor het eerst opgenomen in Europese Copyright wetgeving.
  • Auteurs en artiesten krijgen toegang tot transparante informatie over hoe hun werk en voorstellingen worden gebruikt door uitgevers en producenten. Zo kunnen ze makkelijker hun contracten onderhandelen en een eerlijker deel van de inkomsten krijgen.
  • Als uitgevers en producenten geen gebruik maken van de rechten die auteurs en artiesten overgedragen hebben aan hen, kunnen zij die rechten terug intrekken.
  • Europese journalisten kunnen makkelijker onderhandelen met persuitgevers hoe hun inhoud wordt hergebruikt op online platforms. Dit recht heeft geen gevolgen voor burgers en individuele gebruikers, zij kunnen artikels gewoon blijven delen.

Belangen van burgers en internetgebruikers versterken

Gebruikers kunnen gebruik maken van de nieuwe licentieregels zodat ze werken die auteursrechtelijk beschermd zijn, zonder problemen kunnen uploaden op platforms zoals YouTube en Instagram. Ze zullen ook voordeel hebben bij de waarborgen die gelinkt zijn aan de vrijheid van uitdrukking wanneer ze videos uploaden die bepaalde auteursrechten bevatten (bv memes, parodiën,...). Er zijn ook makkelijke manieren om beroep aan te tekenen tegen onrechtvaardige verwijdering van hun werk door de platformen.

Uitzonderingen voor onderzoek en cultureel erfgoed

Onderzoeksinstellingen, universiteiten en andere gebruikers kunnen gebruik maken van het steeds groeiende aantal publicaties en data die online beschikbaar zijn voor onderzoek. Zij worden uitgesloten van auteursrechten om aan tekst- en data mining te doen.

Studenten en leerkrachten kunnen materiaal dat auteursrechtelijk beschermd is gebruiken in online lessen, ook grensoverschrijdend, ter illustratie van hun lessen.

Het behoud van cultureel erfgoed in de collecties van Europese musea, archieven en andere erfgoedinstellingen zal ook geen auteursrechten beperkingen hebben.

De tekst van het akkoord moet nog officieel goedgekeurd worden door de Raad en het Europees Parlement. Het akkoord is momenteel nog niet beschikbaar. Lees het oorspronkelijke voorstel van de Commissie hier.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

DOSSIER

Modernisering van de Europese auteursrechten

De tekst werd gepubliceerd in het Europees Publicatieblad. De lidstaten hebben tot 7 juni 2021 om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving.

Lees meer
Volg ons