U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > milieu > eu nieuws >

Von Der Leyen belooft extra middelen voor biodiversiteit en klimaatfinanciering

28 september 2021 - door Celeste Wezenbeek

In haar State of The Union benadrukte Commissievoorzitter Ursula Von Der leyen dat er extra financiële stimuli zullen worden voorzien in de strijd tegen biodiversiteitsverlies en klimaatverandering. Belangrijk daarbij is de solidariteit die de Europese Unie op het internationale toneel zal tonen naar ontwikkelingslanden in het kader van de komende VN-bijeenkomsten.

Von Der Leyen belooft extra middelen voor biodiversiteit en klimaatfinanciering

Kloof

Specifiek zal er binnenkort dubbel zoveel Europees geld geïnvesteerd worden in biodiversiteit. Voor klimaat wordt er een extra van 4 miljard voorzien bovenop de voorgestelde 25 miljard die reeds aangekondigd werd. Von Der Leyen roept daarnaast ook op om de kloof inzake klimaatfinanciering te dichten. De beloofde jaarlijkse 100 miljard die hiervoor vanuit de ‘ontwikkelde landen’ zou worden vrijgemaakt, wordt vandaag nog niet in praktijk omgezet. Met het oog op het bijstaan van de ‘ontwikkelingslanden’ in de strijd tegen klimaatverandering, roept de Commissievoorzitter nu op om versterkt samen te werken met de VS. Daarnaast kijkt deze Commissie ook naar Japan en China die een belangrijke rol spelen in de internationale strijd tegen klimaatverandering. Von Der Leyen benadrukte in die context het belang van het behalen van de Chinese doelstelling om tegen 2060 klimaatneutraal te zijn. 

Beleidsvoorstellen

Concreet schuift de Commissievoorzitter nog enkele nakende Europese beleidsmaatregelen naar voor in het kader van milieu- en klimaatbeleid:

  • een wetgevingsvoorstel aan over geïntegreerd waterbeheer om de verontreiniging van en grondwaterverontreiniging te verminderen
  • een wetgevingsvoorstel om het vrijkomen van microplastics in het milieu en om de toevoeging van microplastics aan producten te beperken
  • een wetgevingsvoorstel betreffende het recht van de consument op herstelling 

Dit alles kadert in het EU actieplan voor nulvervuiling van bodem, water en lucht. 

Reacties

S&D-fractie maakt zich zorgen over de sociale gevolgen van het Europees klimaatbeleid. Vandaar de wens om het sociaal klimaatfonds te versterken door het meer financiële middelen en duidelijke criteria vast te leggen voor de verdeling ervan.

De groene fractie verwacht snellere en meer ambitieuze doelen om het klimaat te redden. Daarbij uiten ze vooral kritiek op het akkoord over het nieuwe gemeenschappelijke Europees landbouwbeleid.

De ECR-fractie benadrukte op haar beurt de noodzaak om de overgang naar een milieuvriendelijke omgeving te kaderen in een productief en economisch systeem.

De ID-fractie had het over de Europese Green Deal als ongekende aanval op de economische fundamenten van ons continent.

Meer lezen

Lees hier meer over the state of the union.

Lees hier meer over de letter of intent.

Lees meer over het Fit for 55 pakket.

Bekijk onze webinar over het Fit for 55 pakket. 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons