U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Milieu > Eu nieuws >

Raad Milieu wil een coherent kader voor hormoonontregelaars

06 maart 2019 - door Melanie De Caluwé

De Raad Milieu hield op dinsdag 5 maart een oriënterend debat over hormoonontregelende stoffen. De ministers wisselden van gedachten over wat de beste benadering zou zijn om een coherent kader voor hormoonontregelende stoffen te ontwikkelen.

De milieuministers onderstreepten de groeiende bezorgdheid van het publiek over stoffen met hormoonontregelende eigenschappen, die gevolgen hebben voor het milieu en in verband worden gebracht met gezondheidsproblemen bij de mens.

Raad Milieu wil een coherent kader voor hormoonontregelaars

Een coherent kader voor hormoonontregelaars

De Europese milieuministers uitten hun bezorgdheid over de risico's van hormoonontregelaars voor de menselijke gezondheid en het milieu. Zij drongen er bij de Commissie op aan om krachtige maatregelen voor te stellen voor een geharmoniseerde aanpak. De lidstaten pleiten concreet voor de drie volgende initiatieven:

  1. het herzien van datasets om hormoonontregelaars beter te identificeren;
  2. het opstellen van een dynamische Europese lijst die ook stoffen omvat die potentieel hormoonontregelaars zijn;
  3. de aanwezigheid van deze verstoorders in cosmetica, speelgoed en consumentenproducten verbieden.

In antwoord op deze verzoeken bevestigde de Europese Commissie dat zij binnenkort een herziening van sectoroverschrijdende wetgeving zou lanceren, die in 2020 voltooid zou moeten zijn. Dit om ervoor te zorgen dat de verschillende verordeningen goed zijn aangepast aan de bestrijdingsdoelstellingen van bestrijdingsmiddelen.

Meer lezen 

Lees hier meer over de Raad Milieu van 5 maart

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons