U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Milieu > Eu nieuws >

Nog steeds meer dan 100 miljard dollar aan subsidies voor fossiele brandstoffen

07 juni 2018 - door Kelly Digneffe

De G7 landen zijn niet goed bezig op vlak van subsidiëring van vervuilende fossiele brandstoffen. In tegenstelling tot hun belofte om de subsidies af te schaffen, gaven ze er in 2015 en 2016 nog steeds 100 miljard dollar aan uit.

Nog steeds meer dan 100 miljard dollar aan subsidies voor fossiele brandstoffen

Ondanks hun belofte om tegen 2025 alle subsidies voor fossiele brandstoffen op te zeggen, geven de landen van de G7 (Duitsland, Canada, de VS, Frankrijk, Italië, Japan en het VK) nog per jaar 100 miljard dollar uit aan subsidies ter ondersteuning van ontginning en consumptie van die brandstoffen in 2015 en 2016. Dat blijkt uit een studie van het Internationaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (IISD).

Die 100 miljard bestaat uit 81 miljard dollar uit hulp in de vorm van fiscale steun en steun via directe betalingen, de overige 20 miljard was publieke steun.

Wat betreft de drie Europese landen in de G7, is dit de stand van zaken:

  • Duitsland: 15 miljard fiscale steun, 3,4 miljard publieke steun

  • Italië: 15,6 miljard fiscale steun, 2,3 miljard publieke steun

  • Verenigd Koninkrijk: 10,2 miljard fiscale steun, 0,8 miljard publieke steun

  • Frankrijk: 7,9 steun miljard fiscale steun, 0,1 miljard publieke steun

Voor het eerst werden in de studie de G7 landen ook gerangschikt op vlak van transparantie, engagement en vooruitgang om hun doelstellingen te bereiken. Geen enkele van de landen behaalde goede resultaten en geen enkele van de landen zal hun doelstelling om fossiele brandstoffen te bannen halen.

In hun aanbevelingen om subsidies voor fossiele brandstoffen volledig af te schaffen, vragen de auteurs van de studie aan de regeringen van de G7 landen om nationale plannen op te stellen die de subsidies met een negatieve sociale en klimatologische impact als eerste aanpakken. Ze suggereren dat die nationale plannen het best worden opgesteld voor 2020, in navolging van de EU-landen.

Meer lezen?
U kan de studie hier raadplegen.

Maak een account aan

DOSSIER

Pakket hernieuwbare energie

Richtlijn (EU) 2018/2001 ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen is op 24 december 2018 in werking getreden. EC-voorstel voor herziening van de richtlijn (EU) 2018/2001) wordt verwacht in juni 2021.

Lees meer
Volg ons