U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > milieu > eu nieuws >

Jouw stem in Europa: hernieuwde strategie duurzame financiering

09 april 2020 - door Veronique Vennekens

De Europese Commissie lanceerde een openbare consultatie over de nieuwe strategie voor duurzame financiering. De consultatie kan ingevuld worden tot 15 juli.

  • De COVID-19 pandemie benadrukt volgens de Commissie de risico’s gelinkt met menselijke activiteit en biodiversiteitsverlies.
  • De Europese Commissie wil graag de mening horen van stakeholders over een groen label voor professionele investeringsfondsen en een eventuele ‘bruine’ taxonomie voor vervuilende economische activiteiten.
  • De consultatie kan je hier invullen tot 15 juli 2020.
Jouw stem in Europa: hernieuwde strategie duurzame financiering

In het document dat de consultatie begeleidt staat dat beschadigde habitats samen met een klimaat dat steeds opwarmt het risico op virusverspreiding verhoogt. Daarom vinden ze het in corona-tijden zo belangrijk om werk te maken van duurzame financiering. De strategie zal nodig zijn om broodnodig kapitaal te mobiliseren na de corona-crisis.

De strategie - die gelanceerd wordt in het najaar - heeft de volgende doelstellingen:

  • Een goede basis voor duurzame investeringen creëren
  • Opportuniteiten voor burgers, financiële instellingen en bedrijven vergroten om een positieve impact te hebben op de samenleving en het milieu
  • Het beheren en volledig integreren van klimaat- en milieurisico’s in het financiële systeem

De Commissie bevraagt stakeholders onder meer over de creatie van een groen label voor professionele investeringsfondsen, de creatie van een Europees kader voor due diligence in de waardeketen en de link tussen de beloning van bestuurders en koolstofreductieprestaties. Ze vragen zich ook af of het nodig is om een ‘bruine’ taxonomie op te stellen voor activiteiten die grote milieuschade veroorzaken.

Je kan hier deelnemen aan de bevraging tot 15 juli 2020.

Maak een account aan

Volg ons