U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Milieu > Eu nieuws >

Europese Rekenkamer onderzoekt impact GLB op biodiversiteit

29 mei 2019 - door Stagiair

De Europese Rekenkamer publiceerde een document met meer informatie over haar audit. Die audit zal beoordelen of het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) tijdens de periode 2014-2020 heeft bijgedragen aan het behouden en verbeteren van de biodiversiteit. De Europese Rekenkamer publiceerde het document aan de vooravond van de Internationale Dag voor Biologische Diversiteit.

  • Europese Rekenkamer publiceert document met meer informatie over haar audit. 
  • Audit zal nagaan in welke mate GLB bijdraagt aan behouden en verbeteren van biodiversiteit.  
  • Grootste verlies van biodiversiteit in EU wordt veroorzaakt door landbouw. 
Europese Rekenkamer onderzoekt impact GLB op biodiversiteit

Het gepubliceerde document zal dus meer informatie bevatten over de uit te voeren audit. Zo zullen belangrijke kwesties rond biodiversiteit in de Europese landbouw besproken worden, net als het beleidskader en de rol en verantwoordelijkheden van de EU op dit gebied. De audit zelf heeft als doel de EU-biodiversiteitsstrategie en de uitvoering ervan in het kader van het GLB te onderzoeken. De auditors analyseren ook de implementatie, monitoring en evaluatie van Europese fondsen die zich richten op biodiversiteit in de landbouw. 

Een recent rapport van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) toont aan dat één miljoen soorten wereldwijd met uitsterven bedreigd zijn. Volgens Janusz Wojciechowski, lid van de Rekenkamer die verantwoordelijk is voor de audit, draagt binnen de EU de landbouw de grootste bijdrage aan het verlies van biodiversiteit. Volgens hem zal de audit, waarvan het rapport naar verwachting halverwege 2020 zal worden gepubliceerd, bepalen in welke mate interventie door de EU heeft bijgedragen aan het corrigeren of zelfs omkeren van deze situatie.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons