U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Politiek akkoord over het gebruik van wegwerpplastic

20 december 2018 - door Ina De Vlieger

Het Europees Parlement en de Raad van ministers hebben op 19 december een voorlopig politiek akkoord bereikt over het voorstel voor een richtlijn voor de beperking van het gebruik van kunststofproducten voor eenmalig gebruik. 

De nieuwe wetgeving is een combinatie van beperking op het gebruik, een verbod op een 10-tal producten, inzamelings- en recyclingdoelstellingen met strikte termijnen, en ruimere verantwoordelijkheden voor fabrikanten om de inzameling van flessen en het schoonmaken van stranden te financieren.

Politiek akkoord over het gebruik van wegwerpplastic

Hoe ziet het nieuwe beleid voor wegwerpplastic eruit?

Het compromis verbiedt vanaf 2021 plastic rietjes, wattenstaafjes, wattenstaafjes, bestek en borden voor eenmalig gebruik. Dit geldt ook voor voedsel- en drankverpakkingen van geëxpandeerd polystyreen, met inbegrip van fastfoodverpakkingen en dozen zonder deksel, en alle producten van zuurstof afbreekbaar plastic, 

Recyclingdoelstellingen

  • 90% recycling voor plastic flessen tegen 2029. 
  • Een gemiddelde recyclingdoelstelling voor PET-flessen van 25% vanaf 2025 voor elke lidstaat. 
  • En tegen 2030 moeten alle plastic flessen ten minste 30% gerecycled materiaal bevatten. 

De fabrikanten moeten de doppen vanaf het ontwerpstadium al aan de plastic flessen en tetra brik bevestigen.

Het Parlement heeft geen succes geboekt op het gebied van sigarettenfilters: er worden geen reductiedoelstellingen vastgesteld, ook al bestaan er alternatieven voor plastic. In plaats daarvan worden de fabrikanten verplicht om op de sigarettenverpakking een waarschuwing op de sigarettenverpakking aan te brengen waarin rokers worden geïnformeerd over de aanwezigheid van plastic in de filters en hun wordt gevraagd om hun sigarettenpeuken niet op de grond te gooien. 

Dezelfde etiketteringsvereiste geldt voor verpakkingen met doekjes (zoals natte doekjes) voor persoonlijk of huishoudelijk gebruik.

Volgende stappen

Het Europees Parlement en de Raad moeten het voorlopige akkoord nu officieel goedkeuren. Na goedkeuring wordt de nieuwe richtlijn bekendgemaakt in het Publicatieblad van de EU, waarna de lidstaten twee jaar hebben voor de omzetting ervan in nationaal recht.

Bron en meer lezen

Bulletin Quotidien Europe 20/12/2018: European Parliament and Council agree to vigorously tackle disposable plastic products, the scourge of the oceans

Persbericht Raad 19/12/2018: Single-use plastics: Presidency reaches provisional agreement with Parliament

Persbericht Europees Parlement 19/12/2018: Parliament and Council agree drastic cuts to plastic pollution of environment

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

DOSSIER

Kringloopeconomie

Milieuraad en ENVI hebben voorstel herziening richtlijnen klaar

Lees meer
Volg ons