U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Jouw stem in Europa: een EU-productbeleidskader dat bijdraagt aan de circulaire economie

03 december 2018 - door Melanie De Caluwé

De Europese Unie publiceerde een openbare raadpleging over de transitie naar een EU-productbeleidskader dat bijdraagt aan de circulaire economie. Je kan deze consultatie invullen tot 24 januari 2019.

Het EU-beleid heeft op verschillende manieren gevolgen voor de producten op de EU-markt. Als zodanig zijn alle burgers, bedrijven en andere belanghebbenden op een of andere manier getroffen door dit beleid. Burgers in hun rol als consument kopen, gebruiken en verwijderen producten. Bedrijven en industrieën zijn betrokken bij alle levensfasen, inclusief ontwerp, productie, import / export, inkoop, consumptie en recycling / afvalverwerking enzovoort. Ze nemen allemaal beslissingen met betrekking tot producten op basis van bepaalde percepties, onder invloed van prikkels en beperkingen die zijn vastgelegd in (onder andere) het EU-beleid.

Jouw stem in Europa: een EU-productbeleidskader dat bijdraagt aan de circulaire economie

Het is daarom van vitaal belang om meningen van een groot aantal belanghebbenden te krijgen over deze percepties en prikkels, met name die met betrekking tot het EU-productbeleid. Dit zal helpen vaststellen in hoeverre het huidige EU-kader voor productbeleid bijdraagt tot een circulaire economie en welk potentieel er is om deze bijdrage te vergroten.

Voor wie? 

De raadpleging is relevant voor;

  • het grote publiek, gezien hun vitale rol bij het kopen, gebruiken of consumeren en weggooien van producten.
  • bedrijven en andere belanghebbenden die het EU-productbeleid toepassen in alledaagse situaties. Ze hebben waarschijnlijk meer diepgaande kennis en ervaring met verschillende beleidsinstrumenten.
  • het maatschappelijk middenveld, inclusief NGO's, hebben vaak verwachtingen van de doelstellingen van het EU-productbeleid. Ze hebben vaak ook relevante informatie en kennis over (effecten van) producten die zeer relevant is voor dit initiatief.
  • nationale en regionale autoriteiten in de lidstaten, die ervaring hebben met de tenuitvoerlegging van het EU-productbeleid en zich bewust zijn van de gevolgen van producten in hun landen of regio's. Lokaal beleid kan het EU-beleid aanvullen en informatie daarover is zeer relevant. Verder spelen zij een belangrijke rol als kopers van producten.

Vul deze openbare raadpleging in tot 24 januari 2019.

Vragen? Contacteer in dat geval ruben.dekker@ec.europa.eu

Meer informatie? Neem een kijkje op de website van de Europese Commissie

Maak een account aan

DOSSIER

Kringloopeconomie

Milieuraad en ENVI hebben voorstel herziening richtlijnen klaar

Lees meer
Volg ons