Europese Commissie presenteert voorstel recht op reparatie

23 maart 2023 - door Frédéric Cabistan

4,8 miljard euro, dat is het bedrag aan groei en investeringen dat het nieuwe recht op reparatie zal opleveren. De Europese Commissie lanceerde op 22 maart 2023 haar voorstel voor de richtlijn die alle hindernissen moet wegnemen, zodat er niets meer de Europese burger in de weg staat om zijn of haar (af)wasmachines, koelkasten en stofzuigers te laten herstellen. Met een nieuw en duidelijk kader slaat elke Europeaan, zowel consument als producent, defintief de weg in naar een duurzamere samenleving. Hoe Europa dit precies wil doen, lees je in dit artikel.

  • Oprichting van een online reparatieplatform

  • Herstelplicht en informatieplicht voor producenten

  • Europees reparatie-informatieformulier en Europese kwaliteitsnorm voor reparatiediensten

Het recht op reparatie wil enerzijds de prijzen voor de consument drukken en anderzijds de hoeveelheid afval in de Europese Unie verminderen. Europese klanten zijn immers nog altijd eerder geneigd om hun kapotte toestel te vervangen door een nieuwe dan deze te laten herstellen. Nochtans zijn afgedankte of versleten producten vaak nog prima herstelbaar en is vervanging vaak niet de enige oplossing. Omdat ze nu eenmaal zo snel door de producent en/of de consument worden weggegooid, heeft dit proces een hele grote afvalberg (35 miljoen per jaar) en enorme uitstoot van broeikasgassen (261 miljoen ton per jaar) als gevolg. Met dit voorstel wil Europa op termijn zo veel mogelijk huishoudelijke apparaten laten herstellen in plaats van deze te vervangen. Hoewel het voorstel nu vooral koelkasten, droogkasten, (af)wasmachines en stofzuigers bevat, wil het later ook op andere apparaten van toepassing zijn. Denk hierbij in de eerste plaats aan smartphones en tablets.

Binnen of buiten de garantie?

Als we het voorstel van dichterbij bekijken, is het belangrijk om stil te staan bij de garantieperiode. De garantieperiode is namelijk een zeer belangrijk aspect van het commissievoorstel. Zo moeten verkopers binnen de wettelijke garantieperiode herstellingen aanbiedingen, behalve wanneer dit duurder is dan een geheel nieuw toestel.

Buiten de wettelijke garantieperiode stelt de Commissie een hele reeks aan tools en maatregelen voor die het Europeanen zo gemakkelijk mogelijk moet maken om eerder te kiezen voor herstelling dan voor vervanging.

  • Herstelplicht voor producenten

    • Afhankelijk van de levensduur van het toestel mogen klanten 5 tot 10 jaar na hun aanschaf fabrikanten verplichten om hun toestel te herstellen. De producent is na afloop van de garantieperiode wel niet meer verplicht om het toestel gratis te herstellen.

  • Informatieplicht voor producenten

    • Europa wil graag dat fabrikanten hun consumenten informeren over welke producten precies door de producenten moeten worden gerepareerd. Dit maakt het duidelijker voor de klant en bovendien is hij zo beter geïnformeerd over zijn keuze.

  • Oprichting van een online reparatieplatform

    • Met een handig overzicht van welke reparatiedienst welke herstellingen aanbiedt, kan je als Europese klant gemakkelijk diensten, wachttijden én prijzen vergelijken

  • Europees reparatie-informatieformulier

    • Met een bij elke hersteller opvraagbaar formulier kunnen klanten herstellers vergelijken en het netwerk tussen hersteller en consument verder uitbouwen. Samengevat geeft Europa hiermee de herstellingssector een duw in de rug.

  • Europese kwaliteitsnorm voor reparatiediensten

    • Dit nieuwe kwaliteitslabel geeft ook meer info voor de bewuste klanten. Elke hersteller met dit label gaat immers akkoord met bepaalde minimumvereisten rond kwaliteit, zoals houdbaar- en beschikbaarheid.

Het recht op reparatie kadert ook dit keer binnen de European Green Deal. Specifieker is dit voorstel een onderdeel van het "Actieplan Circulaire Economie" waarin in mei 2023 ook nog het voorstel rond microplastics wordt verwacht. Samen met het initiatief voor duurzame producten en de empowerment van de consument voor de groene transitie vormt het recht op reparatie een drieluik. Alle drie deze voorstellen moeten immers gezamenlijk leiden tot duurzame consumptie in de EU.

Nu de Commissie het recht op reparatie heeft voorgesteld, is het aan het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie om zich verder te buigen over dit dossier.

Lees verder

  • In het persbericht van 22 maart 2023

  • Een Q&A van de Europese Commissie over het recht op reparatie

  • Een Engelstalige infosite over het recht op reparatie

  • De volledige tekst van het Commissievoorstel vind je in bijlage

Attachment(s)