U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Europees Parlement neemt ambitieus standpunt in rond wegwerpplastic

25 oktober 2018 - door Ina De Vlieger

Het Europees Parlement (EP) heeft met een brede meerderheid een standpunt ingenomen ten gunste van de hoge ambities om de EU in staat te stellen de vervuiling van oceanen door wegwerpproducten van kunststof drastisch te verminderen. Daarbij behouden de lidstaten de nodige flexibiliteit om maatregelen te nemen.

Het EP stemt voor een verbod op een tiental kunststof-producten voor eenmalig gebruik tegen 2021 en nationale doelstellingen om het verbruik te verminderen en de recycling van deze kunststoffen te bevorderen. Ook krijgen producenten meer verantwoordelijkheid om te betalen voor het ophalen van afval en het schoonmaken van stranden.

Europees Parlement neemt ambitieus standpunt in rond wegwerpplastic

De goedkeuring gebeurde op 24 oktober 2018 met een brede meerderheid: 571 stemmen voor, tegen 53 en 34 onthoudingen.


Aangenomen standpunt Europees Parlement rond wegwerpplastic

  • Volgens het EP moeten tegen 2021 plastic borden, bestek, wattenstaafjes, wattenstaafjes, rietjes, staafjes voor ballonnen, roerstaafjes voor dranken en afbreekbare kunststoffen en piepschuim voedselverpakkingen verboden worden.
  • Voor andere producten, zoals drinkglazen en voedselverpakkingen, moeten de lidstaten het gebruik ervan tot 2025 met 25% verminderen. 90% van de plastic flessen moet tegen 2025 zijn ingezameld. Producenten van frisdrank krijgen twee jaar de tijd om een oplossing te vinden om te voldoen aan de eis om kurken en koppelingen aan de verpakking te bevestigen.
  • Ten minste 50% van het verloren of achtergelaten plastic bevattend vistuig per jaar moet worden ingezameld, met een recyclingdoelstelling van ten minste 15% tegen 2025.


Welk belangrijk amendement heeft het niet gehaald?

Het amendement om ultralichte zakken (van minder dan 50 µm) die worden gebruikt voor groenten en fruit en voor geneesmiddelen voor apotheken te verbieden, is verworpen. 


Verdere stappen

  • De tekst van het onderhandelingsstandpunt van het Europees Parlement over het voorstel zal naar verwachting binnenkort beschikbaar zijn.
  • Frédérique Ries (ALDE), de Belgische rapporteur van de Milieucommissie, heeft een mandaat gekregen om onderhandelingen met de Raad te openen. De eerste trialoogvergadering is gepland voor 6 november.
  • Het Oostenrijkse voorzitterschap heeft bevestigd dat het streeft naar een akkoord over het interne standpunt van de Raad en naar trialoogonderhandelingen met het Europees Parlement tegen eind 2018.


Meer lezen

Persbericht met link naar meer achtergrond informatie, 24 oktober: Plastic Oceans: MEPs back EU ban on throwaway plastics by 2021
Voorstel Europese Commissie: Voorstel richtlijn voor de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu

Maak een account aan

DOSSIER

Kringloopeconomie

Milieuraad en ENVI hebben voorstel herziening richtlijnen klaar

Lees meer
Volg ons