U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

EMA-rapport circulaire aanpak kunststoffengebruik

01 februari 2021 - door Ina De Vlieger

Het Europees Milieuagentschap (EMA) publiceert een rapport (januari 2021) waarin het de productie, consumptie en handel in kunststoffen, en de milieu- en klimaateffecten van kunststoffen gedurende hun levenscyclus onderzocht.  

Het EMA stelt drie paden voor:

  • Slimmer gebruik van kunststoffen
  • Meer circulariteit
  • En het gebruik van hernieuwbare grondstoffen

Deze paden vormen een aanvulling op de EU-kunststoffenstrategie (2018) en de EU-richtlijn (2019) die het gebruik van kunststoffen voor eenmalig gebruik beperkt.

EMA-rapport circulaire aanpak kunststoffengebruik

De toenemende hoeveelheid kunststoffen in Europa, hun effect op de biodiversiteit en hun bijdrage aan de klimaatverandering onderstrepen de noodzaak van een overgang naar een circulaire kunststofeconomie, volgens het Europees Milieuagentschap (EMA).

Het EMA  benadrukt dat de productie en consumptie van kunststoffen bijdraagt aan de klimaatverandering, omdat daarbij grote hoeveelheden fossiele brandstoffen worden gebruikt. Als de productie en het gebruik van kunststoffen blijven groeien zoals verwacht, zal de kunststoffenindustrie tegen 2050 goed zijn voor 20% van het wereldwijde oliegebruik (tegenover 7% nu).

Volgens de EMA-inventaris bedraagt de jaarlijkse uitstoot door de productie van kunststoffen in de EU ongeveer 13,4 miljoen ton CO2, dat is ongeveer 20% van de uitstoot van de chemische industrie in de EU.

Beschermende maskers en handschoenen tegen Covid-19 verergeren ook de plasticafvalcrisis.

Twee informatieve nota’s: textielproducten van synthetische vezels en circulaire bedrijfsmodellen

Het EMA- verslag publiceert samen met dit rapport twee informatieve nota’s.

Een nota over textielproducten van synthetische vezels, zoals polyester en nylon, die deel uitmaken van het probleem. Textiel op basis van kunststof is goed voor ongeveer 60% van de kleding en 70% van het huishoudtextiel. 

Een tweede informatieve nota geeft aan welke acties we kunnen ondernomen om circulaire bedrijfsmodellen effectief in te voeren en hoe deze op grote schaal kunnen worden ontwikkeld om een kader voor deze nieuwe bedrijfsmodellen tot stand te brengen.

Bron en meer lezen

EMA-rapport, 29 januarie 2021: Plastics, the circular economy and Europe′s environment — A priority for action

Plastic in textiles: towards a circular economy for synthetic textiles in Europe

A framework for enabling circular business models in Europe
 

Maak een account aan

Volg ons