U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Toekomstconferentie officieel van start

11 mei 2021 - door Simon De Coster

Op zondag 9 mei ging de Conferentie over de Toekomst van de Europese Unie officieel van start.

  • Conferentie zal een jaar duren
  • Eerste plenaire vergadering in juni 2021
  • Aanbevelingen verwacht onder Frans voorzitterschap
Toekomstconferentie officieel van start

Officiële opening

Het openingsevenement, dat een jaar later dan gepland plaatsvond, is het officiële startschot voor de Conferentie die in totaal een jaar zal duren. Het was een gelegenheid voor verschillende actoren om hun belangrijkste Europese thema's aan te geven.

Zo benadrukte Macron het belang van solidariteit, maar ook van cultuur, onderzoek en innovatie. Ook het belang van het klimaat, en met name de oceanen, kwam regelmatig aan bod. Commissievoorzitter von der Leyen gaf daarnaast aan dat het belangrijk is iedereen een stem te geven in het debat, en dus ook naar de kritische stemmen te luisteren.

Plenaire vergadering

De volgende stap in de Conferentie is een plenaire vergadering waarin concrete voorstellen besproken worden. De eerste daarvan vindt plaats in Straatsburg op 19 juni. De plenaire vergadering bestaat uit:

  • vertegenwoordigers van de Europese instellingen
  • vertegenwoordigers van nationale parlementen
  • burgers: deelnemers van Europese en nationale burgerdialogen, events, etc.

De plenaire vergadering heeft als rol zelf voorstellen te formuleren en die over te maken aan het (politiek) uitvoerend comité (executive board) van de Conferentie. Die voorstellen zullen gebaseerd zijn op de input uit burgerdialogen, en het digitaal platform waar iedereen ideeën kan aanbrengen. In een verslag zullen op basis daarvan aanbevelingen gedaan worden voor verbeteringen aan de Unie.

Die aanbevelingen worden in maart 2022 verwacht, tijdens het Frans voorzitterschap van de Raad. President Macron, die twee jaar geleden zelf met het idee van de Conferentie op de proppen kwam, gaf tijdens de opening alvast mee dat het voorzitterschap rekening zal houden met de aanbevelingen om actie te ondernemen.

 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons