U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Oplossing in de maak voor Toekomstconferentie?

03 februari 2021 - door Simon De Coster

De ambassadeurs van de lidstaten hopen vandaag een belangrijke horde te nemen in aanloop naar de langverwachte Conferentie over de Toekomst van Europa.

  • Voorstel voor tripartiet voorzitterschap
  • Bestuursorgaan met vertegenwoordigers uit de instellingen
  • Startschot mogelijk op 9 mei

 

Oplossing in de maak voor Toekomstconferentie?

De conferentie, die een nieuw elan moet geven aan de Europese democratie en efficiëntie, zou normaal vorig jaar plaatsvinden. Omwille van de coronapandemie werd de Conferentie tijdelijk uitgesteld. 

Dat gaf de lidstaten de nodige tijd om de laatste plooien glad te strijken. Het werd eerder al duidelijk dat er geen consensus kon gevonden worden om 1 persoon aan te stellen als voorzitter van de Conferentie. De kandidatuur van onder meer Guy Verhofstadt werd daar van tafel geveegd.

Het Portugees Voorzitterschap stelt daarom nu een driekoppig voorzitterschap voor. Daarin zouden de voorzitters van de drie instellingen zetelen. Daarnaast willen de Portugezen de concrete organisatie overlaten aan een extra bestuursorgaan. Daarin mogen de drie instellingen elk maximaal 3 vertegenwoordigers afvaardigen.

Vandaag bespreken de ambassadeurs van de lidstaten in de Raad dit voorstel. Als zij hiermee akkoord gaan opent dit de weg naar een gemeenschappelijke verklaring met Commissie en Parlement. Daarin moet staan hoe de Conferentie er precies uit zal zien. Men hoopt alvast op 9 mei 2021 van start te kunnen gaan.

Het voorstel voor Raadspositie kan u hier nalezen.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons