U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Voor welke steun kan je aankloppen bij de Euregio Maas Rijn?

12 april 2021 - door Jan Noelmans

Bij samenwerking in de Euregio Maas-Rijn (EMR) denkt men al snel aan het bekende gelijknamige Interreg-programma. In dat programma zullen vanaf 2022 dan ook weer effectief samenwerkingen mogelijk zijn tussen Limburgse bedrijven en kennisinstellingen en organisaties uit één of meer grensregio’s van de EMR. Dit zijn de provincie Nederlands Limburg, de Duitstalige Gemeenschap van België, de Provincie Luik en de regio Aken in Duitsland. Ook al lijkt 2022 nog ver, de eerste projectideeën vormen zich momenteel al. Maar er is meer. De Euregio Maas-Rijn, die kantoor houdt in Eupen, heeft immers ook financieringsinstrumenten in haar portefeuille. Deze zijn kleinschaliger maar daarom niet minder aantrekkelijk. We lichten ze in dit artikel even voor je toe.

Voor welke steun kan je aankloppen bij de Euregio Maas Rijn?

In de eerste plaats zijn er de zogenaamde Interreg EMR People-to-People micro-projecten waarbij verenigingen steun kunnen ontvangen bij grensoverschrijdende samenwerking binnen de EMR. De huidige thematische oproep voor 2021 betreft cultuur en projectaanvragen kunnen ingediend worden tot 22 juni 2021. Goedgekeurde projecten lopen dan ongeveer zes en een halve maand, van midden september 2021 tot uiterlijk 31 maart 2022. Belangrijk is ook dat de implementatie van de geplande activiteit gewaarborgd is in het geval van (volledige) beperkingen als gevolg van de Coronapandemie. Micro-projecten die in aanmerking komen voor steun zijn bijvoorbeeld de organisatie van cultuurevents, met inbegrip van events met betrekking tot natuur en landschap, voorstellingen, tentoonstellingen en geleide bezoeken, de gezamenlijke productie van een (al dan niet roterende) voorstelling of tentoonstelling, de ontwikkeling van gemeenschappelijke bezoekerskaarten, ticketing, of digitale cultuuractiviteiten.

Het instrument “Kleine Euregionale Projecten” (KEP) tenslotte geeft organisaties uit het middenveld een duwtje in de rug wanneer zij stakeholders over de grenzen samenbrengen over een specifiek thema dat nog niet bij het reguliere EMR bureau behartigt wordt. Typisch bedraagt de steun 50% met een maximum van 2.500 EURO. Voorbeelden uit het verleden waren (onder andere) een uitwisselingproject tussen de studentenvertegenwoordigers van de hoge scholen in de EMR,  de organisatie van een kathedraalconcert met euregionaal publiek en uitstraling, een kunstenaarsboekenbeurs die exclusief is samengesteld met en door self-publishing kunstenaars, collectieven en andere auteurs, of een herdenkingsinitiatief omtrent 100 jaar Wereldoorlog met een kruisbestuiving tussen geschiedenis en informatief toerisme.

Contactpersonen:

c.vanhove@limburg.be – Carine Van Hove – Cross Border Manager EGTS EMR

frederik.loy@limburg.be – Frederik Loy – Projectmanager voor vragen over Interreg EMR

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons