U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Slim en groen economisch herstel in Limburg via React-EU

27 oktober 2021 - door Jan Noelmans

Met onze SALKturbo-strategie zetten we als provincie de toon voor de omschakeling naar een duurzame, innovatieve, digitale en inclusieve economie in Limburg. Achttien projectinspiraties kregen al een “seal of excellence” toegekend en worden momenteel volop begeleid en gelinkt aan EU-financieringsmogelijkheden. Een nieuwe reeks inspiraties zit tegelijk in de wachtkamer om binnenkort beoordeeld te worden. U zal er zeker nog van horen.

Slim en groen economisch herstel in Limburg via React-EU

Ook buiten SALKturbo werd echter heel wat werk verzet in de afgelopen maanden. Zo werd de pioniersrol van Limburg recent nog erkend met financiering voor 2 Limburgse projecten via REACT-EU. Dat programma is specifiek gericht op slim en groen herstel na de Covid-crisis in Europa. De twee Limburgse projecten in kwestie, THOREAQ en PV4Industrie4.0, bevinden zich op het snijpunt van innovatie en duurzaamheid. Ze vertegenwoordigen samen een Europese investering van meer dan 1 miljoen euro in onze provincie.

Het THOREAQ-project wil op het Thorpark een testinfrastructuur ontwikkelen voor innovatieve bouwoplossingen in onder andere renovatie, energieopslag en binnenluchtkwaliteit. Bedrijven en kennisinstellingen kunnen in deze ‘testwoning’ innovatieve producten en diensten testen, optimaliseren en demonstreren in veilige en gecontroleerde omstandigheden. THOREAQ zal zo een belangrijke schakel worden die toelaat om duurzame bouwinnovaties versneld te ontwikkelen naar commerciële toepassingen.

Het project PV4Industrie4.0 wil zonne-energie toegankelijker maken voor industriële toepassingen in Limburg en Vlaanderen. In een gecontroleerde testinfrastructuur met onder andere een klimaatkamer zullen bedrijven en kennisinstellingen uit de volledige productieketen voor zonnepanelen kunnen samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe zonnetechnologie die essentieel is voor de uitbouw van een duurzaam industrieel weefsel.

De goedkeuring van THOREAQ en PV4Industrie4.0 is geen toevalligheid. Ze vormt slechts de prelude van de SALKturbo-uitrol en de verdere modernisering van de Limburgse economie en samenleving. Zo werken we verder aan een innovatieve en aantrekkelijke Limburgse regio die mag gezien worden in Europa.

Tom Vandeput
Gedeputeerde van Economie en Europese Aangelegenheden

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons