U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

SALKturbo op kruissnelheid

16 december 2021 - door Jan Noelmans

De SALKturbo-taskforce gaf woensdag groen licht aan 27 projecten. Daarmee staat de teller van goedgekeurde projecten ondertussen op 45. Die projecten moeten de Limburgse economie klaarstomen voor de toekomst. "Met vereende Limburgse krachten en met steun van Europa willen we onze provincie tegen 2030 in het economische koppeloton van ons continent krijgen. De deputatie maakte ook 3,1 miljoen euro vrij zodat een reeks groene SALKturboprojecten meteen kan worden opgestart", stelt gedeputeerde Tom Vandeput. 

SALKturbo op kruissnelheid

SALKturbo, het economische toekomstplan van de provincie Limburg, vertrekt van vier prioriteiten en twaalf ambities. Het doel is om de Limburgse economie competitiever, duurzamer, digitaler en inclusiever te maken. Gedeputeerde van Economie en Europese Zaken en POM-voorzitter Tom Vandeput: “De SALKturbo taskforce zette woensdag het licht op groen voor 27 projecten. Daarmee staat de teller op 45 in totaal. Met deze innovatieve projecten willen we Limburg tegen 2030 in het economische koppeloton van Europa krijgen.”

Overstijgt verwachtingen

De voorbije maanden konden Limburgse organisaties projectvoorstellen indienen. Van de 41 ingediende projecten kregen er tijdens deze tweede ronde 27 een groen label. Die toetsing gebeurt op basis van kwaliteit, impact, relevantie en (financiële) haalbaarheid. 13 projecten krijgen een eenmalige herkansing. Slechts 1 dossier werd finaal afgekeurd.

Tom Vandeput: “Het totaal aantal goedgekeurde projecten overstijgt onze verwachtingen. Oorspronkelijk rekenden we op de 152 miljoen die Europa voor Limburg als transitieregio voorziet. Gezien het succes verhogen we ons ambitieniveau. Zo zullen we voor de financiering ook naar andere, grotere Europese subsidieprogramma’s kijken.”

Duurzame transitie

Van de 27 nieuwe projecten springen enkele in het oog. Ze spelen in op de broodnodige duurzame transitie waar onze maatschappij voorstaat. In het project ‘Competitiepunt de Skip’ plant de gemeente Heusden-Zolder samen met onder andere VDAB een nieuw opleidingscentrum, met bijzondere aandacht voor duurzame bouwtechnieken. Imec en EnergyVille dienden een voorstel in rond de uitbouw van een innovatieplatform rond tandemtechnologie voor zonnecellen. Verder lanceert de stad Lommel een pilootproject rond de bouw van een diepe geothermiecentrale om bepaalde stadsdelen te voorzien van duurzame warmte.

Provincie injecteert 3,1 miljoen euro

SALKturbo is op dit moment al volop in uitvoering. Met 45 goedgekeurde projecten komt het plan in een stroomversnelling. Tom Vandeput: “De projecten met een eigen financiering kunnen sowieso van start. De deputatie heeft vandaag ook 3,1 miljoen euro vrijgemaakt. Hierdoor kunnen bepaalde projecten reeds vanaf 1 januari 2022 van start gaan.” De selectie is gebaseerd op een aantal criteria: de mogelijkheid tot een snelle opstart, inpasbaar in de ontwikkeling van de thematische campussen, momenteel geen Vlaamse noch Europese subsidiemogelijkheden. Het gaat om de volgende projecten.  

  • eXtended Reality Huis (XR-Huis) – Expertisecentrum Digitale Media (EDM), POM Limburg, UCLL, PXL, Luca School of Arts – 823.000 euro.
  • Digipath – de uitrol van digitale pathologie in Limburg – UHasselt, ZOL, Jessa – 770.000 euro
  • Talentenacademie – UHasselt, vzw Provinciale Raad Vincentius Limburg, PXL, UCLL, vzw Pedagogisch Advies en Training – 400.000 euro
  • Boost Bouw Limburg – POM Limburg en Confederatie Bouw Limburg – 840.000 euro
  • THINK3 innovatiecentrum voor de zorg – UHasselt en POM Limburg – 300.000 euro

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons