U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Partnerschap met VLEVA verder uitbouwen, in het belang van onze provincie

22 september 2021 - door Jan Noelmans

Onze economie herstelt zich, en dat is maar goed. Of de huidige groeiprognoses volstaan om het geleden welvaartsverlies te compenseren, is echter de vraag. Een sterke aangehouden groei over meerdere jaren zal daarvoor nodig zijn. Om daartoe te komen moeten we nu kiezen voor de economie van morgen. Vandaag leggen we immers de basis voor de economie van de volgende generatie.

Partnerschap met VLEVA verder uitbouwen, in het belang van onze provincie

Met SALKturbo maakten we als provinciebestuur een visieplan voor de systematische modernisering van onze Limburgse economie. We gaan voor een inhaalbeweging ten opzichte van Vlaanderen en we meten ons met de sterke Europese groeiregio’s die excelleren in innovatie, digitalisering, circulariteit en kennis. Zo leggen we de basis voor de economie van morgen.

Europese middelen voor Limburg

Een eerste reeks van 18 concrete projecten werd in juni goedgekeurd. Voor de volgende deadline van 30 oktober worden opnieuw kwaliteitsvolle projectvoorstellen verwacht. Met de activering, begin volgend jaar, van het Europees investeringsbudget van 152 miljoen euro EFRO- en ESF-middelen, exclusief voor Limburg, zit SALKturbo in de uitvoeringsfase.

Verlenging partnerschap VLEVA-Limburg

Met het oog op het bevorderen van innovatie en het ontbolsteren van elk Limburgs talent, blijven we als provincie volop naar Europa kijken. We blijven onze stakeholders daarom maximaal informeren over de Europese beleidsagenda en begeleiden hen naar subsidies die Europa in het kader daarvan verstrekt. Het is om die reden dat de provincie en VLEVA na een wederzijds positieve evaluatie van twee jaar samenwerking, besloten om de komende jaren samen verder in zee te gaan en het partnerschap te verlengen tot 2025.

Kwaliteitsvolle informatiedoorstroming

Het is door deze samenwerking dat tal van Limburgse spelers gebruik kunnen maken van een kwaliteitsvolle Europese informatiedoorstroming, op maat van onze provincie en via verschillende kanalen. Zo schreven dit jaar bijvoorbeeld al bijna 700 mensen in voor online informatiesessies die we met VLEVA en Limburgse organisaties op poten zetten. Ook kregen tal van Limburgse socio-economische actoren en besturen advies via het VLEVA-partnerschap. Die werking willen we verder uitbouwen in de komende jaren. In het belang van onze provincie en haar economisch weefsel. 

Tom Vandeput
Gedeputeerde van Economie en Europese Zaken

 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons