U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Nieuwe impulsen voor bouwsector en Limburgs klimaatplan via Europese renovatiegolf

02 april 2021 - door Jan Noelmans

Europa zet een bom geld opzij om tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Tot 2030 alvast zo’n 1.000 miljard. Een groot deel daarvan moet de overheidsgebouwen en het gemeentelijke en stedelijke openbaar domein op grote schaal transformeren. Om optimaal gebruik te maken van de Europese subsidies werd er in het kader van het Europese SURE2050 project, in samenwerking met het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) en de provincie Limburg, een digitale infosessie georganiseerd voor gemeenten en overheidsinstellingen.

Nieuwe impulsen voor bouwsector en Limburgs klimaatplan via Europese renovatiegolf

Europa moet met haar ambitieuze Green Deal-programma het eerste klimaat-neutrale continent ter wereld worden. De Commissie heeft daarvoor tot 2030 zo’n 1.000 miljard euro veil. Een deel van dat enorme budget is bedoeld voor de grootschalige renovatie van overheidsgebouwen.

Om optimaal gebruik te maken van deze subsidies organiseerden het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) en de provincie Limburg een digitale infosessie voor gemeenten en overheidsinstellingen in het kader van het Europese SURE2050 project. “Limburgse gemeenten die de energetische renovatie van hun openbare gebouwen plannen, kregen tijdens deze infosessie zicht op alle Europese subsidiemogelijkheden. Die kunnen de hoge investeringskost verlichten”, aldus gedeputeerde van Economie Tom Vandeput.

Limburgse gemeenten

Het SURE2050-programma - voluit ‘Sustainable Public Real Estate by 2050 - helpt gemeentebesturen bij de opmaak van een strategisch vastgoedplan om het bestaande gebouwenpatrimonium klimaatneutraal te maken. Hiervoor worden ze begeleid door het Vlaams Energiebedrijf, Fluvius, het Facilitair Beheer, Factor 4, de Vlaamse Steunpunten voor Duurzaam bouwen zoals DuboLimburg en de provincies.

De provinciale dienst Milieu en Natuur neemt als consortiumpartner binnen het SURE2050 project de rol op van ‘relatiebeheerder’. Ze registreert, coördineert ondersteunt de voortgang van de deelnemende Limburgse organisaties en helpt de plannen in de praktijk om te zetten.

De gemeenten As, Hechtel-Eksel, Zonhoven, Hasselt, Pelt, Oudsbergen, Borgloon, Sint-Truiden, Nieuwerkerken, Voeren, Maasmechelen en Kortessem stapten in 2019 als Limburgse deelnemers in het SURE2050 project.

Opportuniteiten voor Limburg

“Berekeningen van het Federaal Planbureau leren dat een investering van een miljoen euro in publieke bouwwerken goed is voor gemiddeld 10 nieuwe arbeidsplaatsen in de bouwsector”, aldus gedeputeerde van Economie Tom Vandeput. “De renovatiegolf die via het Europese SURE2050-project wordt aangemoedigd, kan dus voor honderden extra tewerkstellingsplaatsen in de Limburgse bouwsector zorgen.”

“De energetische renovatie van de overheidsgebouwen levert ook een significante bijdrage in de realisatie van het Limburgse klimaatplan. De Europese impulsen moeten we gebruiken voor onze ambitie om van Limburg een duurzame provincie te maken”, vult gedeputeerde van Milieu Bert Lambrechts aan.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons