U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Limburg genomineerd voor felbegeerde Europese Regiostar Awards

21 september 2021 - door Jan Noelmans

Limburg is vastberaden zich op de Europese kaart te positioneren. Dit blijkt nogmaals uit de finaleplaats die twee Limburgse projecten hebben veroverd voor de Regiostar Awards. De erkenning is vandaag uitgegroeid tot een Europees excellentielabel voor projecten die met financiële steun van Europa bijdragen tot de innovatieve ontwikkeling van een regio. “Onze provincie heeft een traditie van sterke Europese projecten. De twee genomineerde projecten tonen dat Limburg met de mogelijkheden van vandaag, kansen creëert voor de economie van morgen. Ze passen volledig in onze ‘Nextgeneration economie’ waarmee we de wedloop met andere Europese groeiregio’s aan willen gaan”, aldus Tom Vandeput, gedeputeerde van Economie en Europa.

Limburg genomineerd voor felbegeerde Europese Regiostar Awards

De Regiostars Awards zijn een jaarlijkse wedstrijd, georganiseerd door het directoraat-generaal Regionaal Beleid en Stadsontwikkeling van de Europese Commissie. Met de awards worden innovatieve projecten die inspirerend kunnen zijn voor andere Europese regio's in de kijker gezet. De Europese Commissie gaat op zoek naar good practices die passen in één van de vijf categorieën die aan de basis liggen van het Europese beleid.

Onder de thema’s Slim (SMART), Groen (GREEN), Rechtvaardig (FAIR), Stedelijk (URBAN) Europa en de variabele categorie die dit jaar ‘groene mobiliteit’ is, werd dit jaar een recordaantal van 214 projecten ingediend. Daarvan schieten er nu in elke categorie nog maar vijf over. Onder de finalisten bevinden zich twee Limburgse projecten.

EnergyVille in de Europese finale van Green Europe

Het EnergyVille consortium veroverde met het onderzoek naar een duurzame energievoorziening in steden een finaleplek in de categorie GREEN Europe. De sterkste projecten die bijdragen aan groene, veerkrachtige gemeenschappen in een stedelijke omgeving worden hier uitgelicht.

Het project ‘Naar een duurzame energievoorziening in steden’ was een gezamenlijk project van KU Leuven, VITO, imec en UHasselt. Samen voerden ze ambitieus onderzoek naar fotovoltaïsche systemen (SolsThore), thermische netten (GeoWatt) en optimaal gekoppelde energiesystemen (SmarThor). Het onderzoek werd ontwikkeld in het kader van het SALK-programma en ontving steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Vlaamse regering en de Provincie Limburg.

Tijdens het project werden op de oude mijnsite van Waterschei nieuwe technologieën zoals gebouwgeïntegreerde zonnepanelen en geavanceerde warmtenetten in state-of-the-art labo-apparatuur getest. Daarmee kon EnergyVille uitgroeien tot de unieke energie-R&D-innovatiehub en de transitie naar een koolstofvrije samenleving helpen vorm geven en versnellen.

Het project legde ook de basis voor het uniek living lab en ecosysteem dat Thor Park nu is, en waar de energietechnologieën en -diensten van de toekomst worden gebouwd en getest in samenwerking met bedrijven. Dankzij het project, werd een groot deel van de labo-infrastructuur uitgebouwd en kreeg EnergyVille een erkenning als regelluwe zone.

3D metaalprinten geselecteerd in de categorie Smart Europe

De andere finalist bevindt zich in de categorie SMART Europe. Binnen dit domein zoekt de Europese Commissie begeesterende initiatieven die het concurrentievermogen van lokale bedrijven door digitale technologie kunnen vergroten.        

Onderzoekscentrum Sirris uit Hasselt creëerde met Syntra Limburg en met de steun van EFRO, Vlaanderen en de Provincie Limburg een demonstratieruimte waar 3D metaalprinttechnologie in industriële context wordt voorgesteld. In de opstelling wordt de volledige productieketen, gaande van productdesign, 3D metaalprinten tot nabewerking in één ruimte samengebracht.
Die koppeling is uniek in zijn soort.

De opgebouwde technologische expertise met betrekking tot 3D-metaalprinten kon dankzij de samenwerking worden samengebracht in een toegankelijk demonstratieplatform. Via laagdrempelige opleidingen voor een brede groep van maakbedrijven, ontwerpers, ontwikkelaars en technici werd de doorstroom van nieuwe technologie naar de industrie mogelijk gemaakt.

“Europa is een belangrijke hefboom in het realiseren van onze toekomstvisie. Die is vooral gericht op het systematisch moderniseren van onze economie. Door onder meer vooruit te lopen in de duurzame en digitale transitie, hopen we onze economische performantie naar een hoger niveau te tillen. Met het SALKturbo programma proberen we die omslag te versterken en te versnellen. We zijn dan ook bijzonder trots op de nominatie van de Limburgse projecten die ongetwijfeld ook andere landen en regio’s zal inspireren,” aldus gedeputeerde Tom Vandeput.

Publieksprijs

Of er straks een Regiostars Award naar Limburg komt weten we op 2 december. De finale van de RegioStars Awards vindt dan, in het bijzijn van de Europese Commissaris, plaats in Dubrovnik (Kroatië). Naast een finaleplaats, maken de twee Limburgse projecten  ook nog kans op de publieksprijs. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig.

Geef deze projecten de erkenning die ze verdienen en breng je stem uit.
Dit kan nog tot 15 november 2021 op www.regiostarsawards.eu.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons