U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Infodag Europese programma's wijst de weg naar Europese subsidies

12 april 2022 - door Jan Noelmans

Op 23 maart organiseerde de provincie Limburg een infodag rond de nieuwe Europese programma’s. 130 Limburgse stakeholders waren present op de Genkse Thorsite. Limburg kan de volgende acht jaar rekenen op zo'n 200 miljoen euro Europese steun. Om die middelen maximaal te benutten werden de inhoudelijke krachtlijnen van de nieuwe Europese programma’s en de provinciale dienstverlening bij de projectontwikkeling voorgesteld. 

Infodag Europese programma's wijst de weg naar Europese subsidies

"De Europese steun is al 35 jaar een belangrijke hefboom voor de Limburgse ontwikkeling. Ook vandaag en in de toekomst heeft Limburg deze middelen meer dan nodig. De nieuwe Europese programma’s bieden een brede waaier van inhoudelijke en financiële opportuniteiten en kunnen samen 340 miljoen euro aan duurzame en toekomstgerichte investeringen genereren. Limburg zal deze Europese boost gebruiken om te blijven inzetten op innovatie om zo verder te groeien als duurzame en competitieve topregio in Europa”, aldus Tom Vandeput, gedeputeerde van Europese Aangelegenheden.

De inhoudelijke focus van de Europese programma’s loopt bovendien gelijk met de prioriteiten van SALKturbo. In dat kader werden reeds 45 projecten goedgekeurd. Niet alleen de huidige, maar ook de toekomstige projecten zullen binnen het SALKturbo-proces actief ondersteund worden in de opmaak van Europese projectvoorstellen.

“Voor die ondersteuning staat bij de provincie een sterk en gespecialiseerd team van projectadviseurs klaar. Dit team begeleidt en ondersteunt de Limburgse projectpartners bij de opmaak van projectvoorstellen. Dankzij onze structurele samenwerking met het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) hebben we ook een goed zicht op vele andere Europese subsidiemogelijkheden zoals bijvoorbeeld Horizon Europe, Life, Erasmus+ of het nieuwe, ambitieuze Digital Europe programma", stelt gedeputeerde Vandeput. 

De infodag op 23 maart was een eerste stap om de kennisontwikkeling rond Europese fondsen te vergroten bij Limburgse stakeholders en projectvoorstellen toe te leiden naar de meest relevante Europese programma's. 130 Limburgse stakeholders tekenden daarvoor present op de Thorsite in Genk en konden maar liefst 6 verschillende infosessies volgen. "Op deze manier kan Limburg bij het openstellen van de eerste projectoproepen meteen een vliegende start nemen", besluit gedeputeerde Vandeput. 

Bekijk hier de presentaties en opnames van de infodag. 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons