U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Eerste rule of law verslag voor de zomer?

27 januari 2020 - door Simon De Coster
  • Reynders wil rule of law review cycle dit jaar nog starten
  • Eerste verslag nog voor de zomer
  • Artikel 7 procedure blijft in gebruik
Eerste rule of law verslag voor de zomer?

Achtergrond

Von der Leyen kondigde in 2019 een rule of law review cycle aan.  De nieuwe Commissievoorzitter wil een jaarlijkse cyclus invoeren die de staat van de rechtstaat in alle lidstaten in de gaten houdt. De Europese Commissie wil nu nog voor de zomer een eerste rule of law verslag publiceren, als eerste stap in de cyclus.

Didier Reynders, de nieuwe Commissaris voor Justitie, gaf in het Europees Parlement aan dat een eerste verslag er hopelijk komt voor het Duits voorzitterschap. De Duitsers zijn voorzitter van Raad vanaf 1 juli 2020. De inhoud van de verslagen zou dan onder Duits voorzitterschap besproken worden.

Het verslag

Het verslag zal een focus leggen op de onafhankelijkheid van de rechtstaat, de scheiding der machten, corruptiebestrijding en pluralisme in de media. Naar analogie met de cyclus van het Europees Semester, zullen er nadien ook aanbevelingen voor de lidstaten volgen.

De reeds bestaande rule of law-instrumenten zullen wel blijven bestaan, benadrukte Reynders. Zo zal de artikel 7 procedure gewoon gebruikt blijven worden.

Reynders zal nu alle lidstaten aanschrijven met de vraag een contactpunt aan te stellen. Daarmee kan de voorbereiding van het verslag van start gaan.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons