U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Eu algemeen > Jouw stem in europa > Eu nieuws >

Jouw stem in Europa: marktafbakening

29 juni 2020 - door Veronique Vennekens

Tot 9 oktober 2020 kan je deelnemen aan een publieke consultatie over een mogelijke herziening van de bekendmaking uit 1997 rond het bepalen van de relevante markt voor het gemeenschappelijk mededingingsrecht.

Marktafbakening maakt het mogelijk de grenzen van de concurrentie tussen ondernemingen te identificeren en te definiëren. De definitie van een markt, zowel qua product als qua geografische reikwijdte, moet het mogelijk maken om te bepalen of er daadwerkelijke concurrenten zijn die de commerciële beslissingen van de betrokken ondernemingen kunnen belemmeren (zoals prijsbeslissingen).

Deelnemen aan de consultatie kan via de website van de Europese Commissie.

Jouw stem in Europa: marktafbakening

De wereld wordt steeds digitaler en onderling verbonden. Veranderingen zoals de toename van de wereldhandel, ook met grote opkomende markten, de geleidelijke opheffing van nationale handelsbelemmeringen binnen de eengemaakte markt, digitalisering en de opkomst van nieuwe leidende spelers in bepaalde sectoren "betekenen dat veel markten vandaag de dag anders kunnen werken", stelt de Commissie.

Het kan zijn dat de bekendmaking van 1997 "niet alle relevante vragen behandelt die zich vandaag voordoen bij het definiëren van de relevante product- en geografische markt". De Commissie heeft in de loop der jaren ook veel ervaring opgedaan met het definiëren van markten; technieken zijn geëvolueerd en de EU-rechtsgebieden hebben aanvullende richtsnoeren gegeven.

Je kan jouw feedback indienen tot 9 oktober 2020. Deelnemen kan via deze website.

Maak een account aan

Volg ons