U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > eu algemeen > jouw stem in europa > eu nieuws >

Jouw stem in Europa: bestrijding van witwaspraktijken en terrorismefinaciering

21 oktober 2021 - door Liese Dewilde

Risico's op witwaspraktijken en de financiering van terrorisme vormen een groot probleem voor het financiële stelsel van de EU en de veiligheid van haar burgers. De EU scherpt de strijd tegen het witwassen van geld en terrorisme­financiering aldus voortdurend aan.

Momenteel loopt er een openbare consultatie over het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering in verband met de EU regels inzake publieke en private partnerschappen (PPP’en).

Jouw stem in Europa: bestrijding van witwaspraktijken en terrorismefinaciering

Dit initiatief moet:

  • Richtsnoeren geven over de wijze waarop de huidige regels van toepassing zijn op PPP’s voor het voorkomen en bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering
  • Zorgen voor de bevordering van het uitwisselen van goede praktijken
  • Duidelijkheid geven over welke informatie de particuliere en de publieke sector elkaar moeten verstrekken om verdachte transacties beter op te sporen.

Dit zal de kwaliteit van de verslagen aan financiële-inlichtingeneenheden ten goede komen en de particuliere sector meer inzicht geven in risico’s

Je kan je mening over dit initiatief hier geven. Deze openbare raadpleging loopt tot 2 november 2021. De goedkeuring door de Commissie staat nog voor eind 2021 gepland.

Hiernaast nam de Commissie in het kader van het bestrijden van witwassen en terrorismebestrijding in de loop van 2021 nog andere initiatieven. Die initiatieven werden reeds gepubliceerd en je kan nu je mening geven over die gepubliceerde teksten:

  • Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering – nieuwe regels voor de particuliere sector. Je kan hier je mening geven tot 18 november 2021. Het Commissievoorstel vind je hier.
  • Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering – nieuwe nationale mechanismen. Je kan hier je mening geven tot 18 november 2021. Het Commissievoorstel vind je hier.
  • Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering – traceerbaarheid van overdrachten en cryptoactiva. Je kan hier je mening geven tot 29 november 2021. Het Commissievoorstel vind je hier.
  • Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering – nieuwe EU-autoriteit. Je kan hier je mening geven tot 29 november 2021. Het Commissievoorstel vind je hier.

Maak een account aan

Volg ons