U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > eu algemeen > eu nieuws >

Provincie Limburg ‘speelt’ Europees

18 september 2019 - door Grete Hellemans

Nee hoor, de provincie stelt geen eigen voetbalploeg samen. Wél zet ze een samenwerking op met VLEVA om Europa dichter bij de Limburger te brengen.

 

Lees het volledige persbericht over de opzet van het project. En hoe we het zullen aanpakken.

Provincie Limburg ‘speelt’ Europees

Europa en Limburg, het is een partnerschap dat, sinds de ondertekening van het Toekomstcontract naar aanleiding van de sluiting van de mijnen, al meer dan 30 jaar een grote impuls aan de Limburgse economische ontwikkeling geeft. 2.100 projecten en meer dan 800 miljoen euro subsidies staan al op de Limburgse teller.

Waar het zwaartepunt voorheen op economische en sociale reconversie lag, is dit nu verschoven naar het creëren van de Limburgse economische vernieuwingskracht. De SALK-strategie zorgde voor een echt kantelmoment en zette een onomkeerbare economische transitie in” aldus Tom Vandeput, gedeputeerde van Economie en Europa.

Limburg werkt aan een groeistrategie om verder te excelleren zodat de Limburgse economie veerkrachtiger en schokbestendiger wordt. “Als Limburg een premiumregio wil worden, moeten we duurzame acties ontwikkelen voor een slimmer, innovatiever, duurzamer, meer ondernemend en beter geconnecteerd Limburg.”

Niet toevallig zijn dit ook de prioriteiten van het Europees cohesiebeleid voor de programmaperiode 2021-2027, dat  Limburg erkent als transitieregio en 137 miljoen euro Europese subsidies ter beschikking stelt. 

Om de Limburgse economische groeistrategie naadloos te verbinden met de nieuwe Europese beleidsprioriteiten is er bijkomende expertise en een gespecialiseerd inzicht in het Europees beleid nodig. 

“Wij hebben VLEVA gevraagd om mee te helpen aan de Europeanisering van Limburg en om een gedecentraliseerd Europa-netwerk uit te bouwen. Het Vlaams-Europees VerbindingsAgentschap (VLEVA) is een sterke schakel tussen Vlaanderen en Europa en heeft een Europese kennis die geen enkele actor in Vlaanderen heeft. Wij zijn verheugd dat we dit partnerschap kunnen ontwikkelen.”

Het partnerschap heeft een duidelijk doel: een vlotte doorstroom van EU-gerelateerde informatie en toegang tot een uitgebreid EU-netwerk. Alles op maat van Limburg.

Limburg ontwikkelt hiervoor een provinciaal netwerk van Europa-antennes zodat de relevante EU-informatie niet alleen voor de provincie beschikbaar komt maar ook voor alle sociaal-economische stakeholders en voor de gemeenten.

“De vraag van Limburg sluit perfect aan bij onze visie. Lokale partnerschappen met geëngageerde organisaties zijn een belangrijke hefboom om de Europese noden en kansen op lokaal niveau te detecteren. Én, om relevante info en diensten van VLEVA gericht te laten doorstromen. Van het Schumanplein tot de Dorpsstraat.”, aldus Jan Buysse, algemeen directeur VLEVA.

In het partnerschap zit ook de introductie van Limburg op het Europees forum en in Europese netwerken. Op diverse terreinen staat Limburg op gelijke positie met, of doet het zelfs nog beter, dan andere Europese regio’s. Gedeputeerde Tom Vandeput: “Als we Limburg op de agenda van Europese congressen en netwerken krijgen, opent dat de deur naar internationale samenwerking en naar kennis die voor de Limburgse economie kan worden ingezet.”  

VLEVA-directeur Jan Buysse: “Het pilootproject start op 1 oktober 2019 voor een periode van twee jaar. VLEVA schakelt hiervoor een projectcoördinator in die de informatiedoorstroming en het netwerk tussen Europese en Limburgse actoren moet faciliteren.”

Meer info over deze samenwerking?

Op 1 oktober start Jan Noelmans (jan.noelmans@vleva.eu) als projectcoördinator voor Limburg. Tot die tijd kunt u met vragen terecht bij: 

Kelly Digneffe, operationeel manager VLEVA (E. kelly.digneffe@vleva.eu)
Bruno Bamps, directeur Directie Ondernemen provincie Limburg (E. bruno.bamps@limburg.be
 

Maak een account aan

Volg ons