U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Europese Commissie stelt digital green certificate voor

18 maart 2021 - door Maarten Libeer

De Europese Commissie stelt voor om een digital green certificate in te voeren om het vrije verkeer binnen de EU tijdens de COVID-19-pandemie te herstellen. Het digitale groene certificaat zal een bewijs zijn dat een persoon 

  • gevaccineerd is tegen COVID-1 
  • een negatief testresultaat heeft ontvangen 
  • hersteld is van COVID-19

Het zal gratis beschikbaar zijn in digitale of papieren vorm en zal een QR-code bevatten om de veiligheid en de authenticiteit van het certificaat te waarborgen. De lidstaten blijven verantwoordelijk om te beslissen van welke volksgezondheidsbeperkingen reizigers kunnen worden vrijgesteld, maar moeten die vrijstellingen op dezelfde manier toepassen op reizigers die in het bezit zijn van dit nieuwe certificaat.  Gevaccineerd zijn mag echter geen voorwaarde zijn om te reizen, benadrukt de Commissie, die eraan herinnert dat alle Europese burgers het recht op vrij verkeer hebben.

Europese Commissie stelt digital green certificate voor

1. Toegankelijke en veilige certificaten voor alle EU-burgers:

Het digitale groene certificaat zal betrekking hebben op drie soorten certificaten - vaccinatiecertificaten, testcertificaten (NAAT/RT-PCR-test of een snelle antigeentest), en certificaten voor personen die zijn hersteld van COVID-19. Daarop zal telkens volgende informatie komen: 

  • identificatie van de houder
  • informatie over het toegediende vaccingeneesmiddel / informatie over de uitgevoerde test / informatie over vroegere SARS-CoV-2-infectie
  • metagegevens over het certificaat, zoals de verstrekker van het certificaat of een unieke identificatiecode van het certificaat

Ze zullen zowel digitaal als op papier worden afgegeven, inclusief QR-code en digitale handtekening. De Europese Commissie zal de lidstaten ook software helpen ontwikkelen om met deze certificaten aan de slag te gaan. 

2. Non-discriminatie:

De Europese Commissie benadrukt dat vaccinatie geen voorwaarde moet zijn om te kunnen reizen in de EU en iedereen moet een dergelijk certificaat krijgen wanneer hij/zij reist in de EU. Om die reden staan ook test - en herstelresultaten op het certificaat. 

Lidstaten moeten ook dezelfde rechten geven aan mensen met het certificaat voor wat bv. betreft quarantainemaatregelen, als die rechten die het geeft aan reiziger met een vaccinbewijs. Sowieso gelden alle vaccins waarvan er een EU-brede vergunning is, maar afzonderlijke lidstaten kunnen beslissen om daar vaccins aan toe te voegen. 

Als reizigers met een digital green certificate toch in quarantaine moeten, zal een lidstaat dit altijd moeten laten weten en kunnen motiveren.

3. Alleen essentiële informatie en beveiligde persoonsgegevens:

De certificaten zullen een beperkte reeks gegevens bevatten - zoals naam, geboortedatum, datum van afgifte, relevante informatie over vaccin/test/herstel en een unieke identificatiecode van het certificaat. 

Het certificaat zal hoogstwaarschijnlijk moeten worden getoond tijdens vlieg - en treinreizen, hoe men dit in autovervoer zal controleren is minder duidelijk, maar de Europese Commissie benadrukt dat er geen nieuwe grenscontroles zullen komen. 

Voorstel voor een richtlijn
Q&A
Persbericht

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons