U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Nieuw vennootschapsrecht wil online oprichten van bedrijven mogelijk maken

21 augustus 2018 - door Veronique Vennekens

De Europese Commissie wil de levensloop van bedrijven zoveel mogelijk digitaliseren. Daarom lanceerde ze een voorstel tot nieuwe regels om het samenvoegen, opsplitsen of verhuizen van bedrijven makkelijker te maken in de interne markt. De nieuwe regels zorgen ervoor dat de rechten van werknemers verzekerd zijn en voorkomen belastingontduiking. Daarnaast moeten de regels het groeipotentieel van Europese bedrijven stimuleren door het digitaliseren van de procedures om een bedrijf op te richten.

Nieuw vennootschapsrecht wil online oprichten van bedrijven mogelijk maken

Geharmoniseerde regels verhuizen, samenvoegen en opsplitsen bedrijven met sterke waarborgen tegen misbruik

Bedrijven zullen volgens een simpele procedure hun zetel kunnen verplaatsen naar een andere lidstaat. De nieuwe regels om bedrijven samen te voegen of te splitsen zullen ook nationale autoriteiten helpen met het vechten tegen misbruik. In zulke transfers zullen waarborgen worden ingebouwd die ervoor moeten zorgen dat bedrijven de maatregel niet gebruiken om belastingen te ontwijken of rechten van werknemers, schuldeisers en kleine aandeelhouders te ondermijnen. Indien dit het geval zou zijn kan de lidstaat waaruit het bedrijf vertrekt de procedure meteen stilleggen.

Volgens de Commissie zouden bedrijven hiermee tussen 12.000 en 19.000 euro per operatie uitsparen en een totaal van 176 tot 280 miljoen euro over 5 jaar verspreid.

Online een bedrijf oprichten

Er zijn momenteel slechts 17 lidstaten die een volledige online procedure hebben voor het registreren van een bedrijf. Volgens de nieuwe regels kunnen bedrijven in alle lidstaten zich online registreren, filialen oprichten of documenten toevoegen aan het bedrijfsregister. De voordelen die de Commissie opwerpt zijn de volgende:

  • Online registratie neemt de helft van de tijd in en is tot 3 keer goedkoper dan de traditionele papier-procedure
  • Bedrijven sparen hiermee 42-84 miljoen euro uit per jaar
  • Het 'only once'-principe zorgt ervoor dat bedrijven niet langer dezelfde informatie moeten indienen bij verschillende autoriteiten
  • Meer informatie uit het bedrijfsregister zal gratis beschikbaar zijn voor geïnteresseerde partijen

Om fraude en misbruik tegen te gaan zullen nationale autoriteiten kunnen vertrouwen op elkaars informatie over gediskwalificeerde bedrijfsleiders. Als er een vermoeden van fraude is kunnen autoriteiten nog altijd de fysieke aanwezigheid vragen van de eigenaars van het bedrijf. Ze hebben ook de mogelijkheid om de tussenkomst van een notaris te eisen tijdens de procedure.

Het voorstel wordt nu naar de Raad en het Parlement gestuurd die het officieel moeten goedkeuren.

Meer lezen?

Lees hier het voorstel om bedrijven makkelijker te laten samenvoegen en op te splisten

Lees hier het voorstel om bedrijven online op te richten

Lees hier het persbericht van de Europese Commissie 

Maak een account aan

Volg ons