U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Europese Rekenkamer neemt openbare raadplegingen onder de loep

10 september 2019 - door Simon De Coster

In een verslag van Annemie Turtelboom neemt de Europese Rekenkamer de publieke raadplegingen van de Europese Commissie onder de loep.

  • Over het algemeen hebben de raadplegingen een hoge standaard
  • Burgers en middenveld worden betrokken doorheen de hele beleidscyclus
  • Wel nog verbeterpunten, met name rond gegevensverwerking en bereik
Europese Rekenkamer neemt openbare raadplegingen onder de loep

Als deel van de agenda voor Betere Regelgeving probeert de Europese Commissie Europese burgers beter te betrekken bij de Europese besluitvorming. Dat doen ze onder meer via publieke raadplegingen. Op 5 september publiceerde de Europese Rekenkamer een verslag over de meerwaarde en verbeterpunten van die raadplegingen.

Het verslag werd opgesteld door Annemie Turtelboom. Het onderzoekt enkele recente consultaties, onder meer over de zomer- en wintertijd, migratiemaatregelen en het landbouwbeleid. De Rekenkamer erkent de hoge standaard van het hele raamwerk: burgers en stakeholders worden gedurende de hele beleidscyclus goed betrokken. Deelnemers aan de consultaties zijn over het algemeen dan ook tevreden over de raadplegingsprocedure.

Toch ziet de Rekenkamer ook enkele punten die voor verbetering vatbaar zijn.

 

1. Nog meer burgers bereiken

De Commissie zou nog meer burgers kunnen betrekken bij de openbare raadplegingen. Daarvoor moeten ze wel de communicatiestrategie aanpassen voor een breder publiek. Daarnaast kan men ook meer beroep doen op de vertegenwoordigingen van de Commissie in de lidstaten, het Comité van de Regio’s of het Europees Economisch en Sociaal Comité om meer mensen te bereiken.

 

2. Extra maatregelen tegen manipulatie

Het verslag vraagt extra maatregelen om het manipuleren van resultaten tegen te gaan. Ook strenge normen rond gegevensverwerking en -beveiliging zijn nodig. De Commissie moet vooral goed nagaan of alle ingediende bijdragen uniek zijn en niet kunstmatig gegenereerd.

 

3. Systemische evaluatie

Wat ook ontbreekt zijn specifieke indicatoren voor evaluaties. Met een systemisch evaluatieproces met vastgelegde indicatoren kan men makkelijker nagaan of alle doelen effectief bereikt zijn. Ook belangrijk is om de burgers nadien beter te informeren over de uiteindelijke resultaten van de raadpleging en hun inbreng.

Het volledige verslag met alle conclusies en aanbevelingen kan je hier nalezen.

Bijlage(n)

Maak een account aan

Volg ons