Šefčovič verdedigt 'one in, one out' principe tijdens hoorzitting
Het beleid voor Betere Regelgeving komt in de Commissie von der Leyen onder de hoede van Uitvoerend Vicevoorzitter van de Commissie Maroš Šefčovič. Op 30 september onderging hij een hoorzitting in het Europees Parlement. Daar schetste hij zijn plannen voor de komende vijf jaar.
- One in, one out principe voor nieuwe regelgeving
- Versterking van het REFIT-platform
- Introductie van een comitologie register
One in, one out
De meest opvallende nieuwigheid in het beleidsplan van von der Leyen is het one in, one out principe. Voor elk nieuw wetsvoorstel belooft de Europese Commissie overbodige regelgeving in te trekken. Dit moet de administratieve last verminderen, vooral voor kmo's.
Het Europees Parlement voelde Šefčovič hierover stevig aan de tand. De kandidaat-Commissaris benadrukte dat de Commissie enkel overbodige wetgeving zou terugtrekken. Het is niet de bedoeling om de hoge sociale en milieustandaarden in gevaar te brengen door willekeurige wetgeving in te trekken.
Specifieke voorbeelden van overbodige wetgeving gaf Šefčovič niet, maar op dit moment bekijkt de Commissie een 100-tal teksten die in aanmerking komen.
Meer interactie en transparantie
Daarnaast wil Šefčovič het REFIT-platform aanpassen. Dat platform betrekt overheden, burgers en andere stakeholders bij de verbetering van EU-wetgeving. Het moet ervoor zorgen dat de regeldruk vermindert en nieuwe regels ook echt nodig en efficiënt zijn. Šefčovič wil het platform moderner en interactiever maken.
Ook de comitologieprocedure kan volgens Šefčovič beter. Die procedure wordt toegepast wanneer de Europese Commissie uitvoeringshandelingen neemt. Normaal is dat een bevoegdheid van de lidstaten. Maar, in sommige gevallen neemt de Commissie het over. Ze moet zich dan laten adviseren door comités met experten uit alle lidstaten. Šefčovič wil een register waarin alle data en onderzoeken staan die in die comités gebruikt worden.
Eerder kreeg Šefčovič al enkele schriftelijke vragen. Die vragen en zijn antwoorden kan je hier terugvinden.
De hoorzitting zelf kan je via deze link herbekijken