U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Het Europees landbouw- en energiebeleid na 2020: hoeveel financiering ligt er op tafel?

4 oktober 2018 09:00 – 13:00
VLEVA, Kortenberglaan 71, Brussel

VLEVA, het Departement Landbouw en Visserij en het Departement Omgeving nodigen u van harte uit op donderdag 4 oktober voor een infosessie over het MFK-voorstel van de Europese Commissie over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en CEF Energie.

Het meerjarig financieel kader (MFK) is het Commissievoorstel waar veel rond gediscussieerd werd in Europa tijdens het laatste halfjaar. Na de Europese begrotingsvoorstellen van 2 mei, heeft de Europese Commissie begin juni de specifieke wetgevingsvoorstellen van de EU-financieringsprogramma’s 2021-2027 gepubliceerd. Het is duidelijk dat er op sommige gebieden bezuinigd moet worden.

Het Europees landbouw- en energiebeleid na 2020: hoeveel financiering ligt er op tafel?

Die besparing zal volgens de Commissie voornamelijk plaatsvinden in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dit tot ongenoegen van de Europarlementsleden in de Landbouwcommissie. Bij CEF (Connecting Europe Facility) zien we juist het omgekeerde; de langetermijnbegroting van de EU steunt investeringen in de Europese netwerken voor vervoer (30,6 miljard euro), energie (8,7 miljard euro) en digitale infrastructuur (3 miljard euro). Dat is een stijging van 47% ten opzichte van de periode 2014-2020.

De vraag die velen bezighoudt, is simpel; hoeveel financiering ligt er nu op tafel? Kom op donderdag 4 oktober naar VLEVA en krijg een verhelderende kijk op de MFK-voorstellen van de Commissie over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en CEF Energie!

Programma:

 • 09.00 uur
  Ontvangst met koffie en koffiekoeken
   
 • 09.30 uur
  Verwelkoming door VLEVA en moderator Wouter Nachtergaele, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering bij de Europese Unie (a.i.)
   
 • 09.35 uur
  Sessie 1 - MFK voorstel GLB
  Frieda Blockx (adviseur-ingenieur bij het Departement Landbouw en Visserij) en
  Pieter Lietaer (attaché Landbouw bij de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de EU)
   
 • 10.15 uur 
  Paneldebat, gevolgd door een vraag-en antwoordsessie
  Panelleden: Joris Relaes (administrateur-generaal bij ILVO), Patricia De Clercq (secretaris-generaal bij het Departement Landbouw en Visserij) en Pieter Verhelst (lid Hoofdbestuur Boerenbond)
   
 • 10.45 uur
  Koffiepauze
   
 • 11.00 uur
  Sessie 2 - MFK voorstel CEF Energie
  Jan Hensmans (Adviser-Head of Unit bij de Algemene Directie Energie van de FOD Economie)
   
 • 11.30 uur
  Paneldebat, gevolgd door een vraag-en antwoordsessie
  Panelleden: Jan Haers (attaché Energie bij de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de EU) en Jan Hensmans
   
 • 12.00 uur
  Conclusies door moderator
   
 • 12.05 uur – 12.45 uur
  Netwerklunch met broodjes

Praktisch

Waar: VLEVA, Kortenberglaan 71, Brussel
Wanneer: Donderdag 4 oktober - 9.30 uur tot 13.00 uur
Voertaal: Nederlands
Deelname is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Schrijf u snel in via deze link!

U mag deze uitnodiging zeker ook doorsturen naar mensen in uw netwerk.

Mogen wij u verzoeken om uw vragen aan het panel ten laatste op vrijdag 28 september door te sturen naar melanie.decaluwe@vleva.eu?

Vragen? Neem contact op met Melanie De Caluwé (E. melanie.decaluwe@vleva.eu - T. 0484 74 55 96) of Ina De Vlieger (E. ina.devlieger@vleva.eu. – T. 0476 45 67 80)
 

Bijlage(n)

Maak een account aan

Volg ons