U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Nieuwe rapporten tonen sterke stijging van windenergie aan

05 april 2018 - door Melanie De Caluwé

De nieuwste rapporten van de Europese Commissie over de gas- en elektriciteitsmarkt werden onlangs gepubliceerd. Deze bestrijken het laatste kwartaal van 2017 en bevatten een breed gamma aan gegevens over de levering en het gebruik van gas en elektriciteit in de Europese Unie.

Nieuwe rapporten tonen sterke stijging van windenergie aan

Rapport over de elektriciteitsmarkt

Het rapport over de elektriciteitsmarkt demonstreert dat de afgelopen jaren het elektriciteitsverbruik in de EU zich duidelijk loskoppelde van de economische groei. Het BBP van de EU is tussen 2010 en eind 2017 met bijna 12% gestegen, terwijl in diezelfde periode  het elektriciteitsverbruik met 4% daalde. Bovendien werd in december 2017 meer energie uit wind gegenereerd in de EU dan ooit tevoren: 41 TWh (terawatt-uur), wat overeenkomt met 16% van de EU-elektriciteitsmix.

Over het algemeen zijn de groothandelsprijzen voor elektriciteit in de EU nu hoger dan tijdens het vorige kwartaal. Dit werd onder meer veroorzaakt door een hogere seizoensvraag aan het begin van de winterperiode. Daarnaast was er een toenemend gebruik van fossiele brandstoffen bij de opwekking van elektriciteit doordat aanzienlijke nucleaire capaciteiten uit gebruik werden genomen in Frankrijk, hetzij als gevolg van onderhoudswerkzaamheden of veiligheidsinspecties.

In vergelijking met een jaar geleden stegen de retail-elektriciteitsprijzen voor huishoudelijke kopers gemiddeld met bijna 5% in de hoofdsteden van de EU. Dit was voornamelijk het resultaat van hogere energieleveringskosten, wat dan weer een gevolg was van de evolutie van de groothandelsprijzen voor elektriciteit.

Rapport over de gasmarkt

Uit het rapport over de gasmarkt blijkt dat, ondanks een lichte jaar-op-jaardaling in het laatste kwartaal van het jaar, het gasverbruik in de EU 491 miljard kubieke meter bedroeg in 2017. Dit is 6 procent meer dan in 2016 en het hoogste cijfer sinds 2010.

In december ontving Europa zijn eerste lading van Novatek's nieuwe Yamal LNG-installatie (vloeibaar aardgas). Dit betekent dat voor het eerst een ander bedrijf dan Gazprom Russisch gas aan de EU leverde. Hoewel de hoge prijzen in Azië (als gevolg van de stijgende Chinese vraag) Europa tot een minder aantrekkelijke bestemming voor LNG-leveringen maakten, steeg de EU-LNG-invoer in het laatste kwartaal van 2017 met 16%.

Meer lezen?

Op deze website kan u alles lezen over de rapporten over de gas- en elektriciteitsmarkt. 

Bron

Europese Commissie 

Maak een account aan

DOSSIER

Nieuwe opzet Europese elektriciteitsmarkt

14 juni 2019: Elektriciteitsverordening en -richtlijn gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Lees meer
Volg ons