U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

VN-klimaattop 2018: uur van de waarheid voor Parijsakkoord

03 december 2018 - door Ina De Vlieger

De VN-klimaattop, UN Climate Change Conference 2018 (COP24),  vindt plaats van 3 tot 14 december in Katowice (Polen). Op deze top komen wereldleiders bij elkaar om de regels van het akkoord van Parijs verder uit te werken en om hun nationale klimaatplannen tegen het licht te houden. We verwachten de eerste resultaten van de in januari 2018 geopende Talanoa-dialoog.

Doel is de laatste hand te leggen aan de implementatierichtlijnen van het Klimaatakkoord van Parijs.

VN-klimaattop 2018: uur van de waarheid voor Parijsakkoord

Standpunten van de EU-instellingen

De Europese Commissie, de Raad en het Europees Parlement hebben hun huiswerk gemaakt en hebben hun standpunten klaar. 


Volg de COP24 op de voet

Up-to-date informatie (programma, documenten, persberichten, …) over de VN-klimaatconferentie in Katowice vind je op de VN-website.


Pin 17 januari 2019 in jouw agenda

Kom op 17 januari naar VLEVA en ontmoet topexperts rond klimaatbeleid.

  • Peter Wittoeck, Diensthoofd Klimaatverandering bij de FOD Leefmilieu en Belgisch hoofdonderhandelaar voor Klimaat zet voor jou de conclusies van de COP24 op een rij.
  • En de Europese Commissie verzorgt een verhelderende toelichting van de langetermijnstrategie Europa klimaatneutraal tegen 2050.

Ontdek het programma en schrijf je snel in!


Urgentie van het welslagen van de COP24

Hierbij een selectie van twee recente rapporten die de urgentie van het welslagen van de COP24 aantoont.

  • De IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) publiceerde op 8 oktober 2018 haar speciaal verslag over de opwarming van de aarde met 1,5ºC. Het rapport toont dat het haalbaar is om de opwarming van de aarde onder 1,5°C te houden, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Voorwaarde is wel dat "snelle en verreikende" veranderingen plaatsvinden in steden en de sectoren landbouw, energie, industrie, gebouwen en transport. Dit vraagt dat regeringen nu in actie komen.
  • De Europese Commissie publiceerde op 13 november 2018 haar evaluatierapport voor de EU-adaptatiestrategie voor klimaatveranderingen. De aanpassing van de EU-regio's en economische sectoren aan de gevolgen van de klimaatverandering is nu urgenter dan in de EU-adaptatiestrategie van 2013 wordt voorspeld.


Klimaatakkoord van Parijs

Op 12 december 2015 ondertekenden 195 landen in Parijs een nieuw universeel, bindend mondiaal klimaatakkoord. Het is een ambitieus, eerlijk, duurzaam en wettelijk bindend akkoord. Het vermeldt dat de temperatuurstijging onder de 2°C moet blijven, met als uiteindelijk streefdoel 1,5°C.

Op 4 november 2016 trad deze klimaatovereenkomst inwerking.

Momenteel (2 december 2018) hebben 184 Partijen (~landen) het akkoord van Parijs geratificeerd. Hierbij horen ook de EU en haar lidstaten.

 

Meer lezen op website DG CLIMA

UN climate conference in Katowice: EU aims for adoption of rules and guidelines for implementing Paris Agreement

Maak een account aan

DOSSIER

Internationale klimaatonderhandelingen

De eerstvolgende VN-klimaatconferentie (COP27) vindt plaats in Sharm El-Sheikh (Egypte) van 7 tot 18 november 2022. 

Lees meer

Pakket energie-efficiëntie

Richtlijn (EU) 2018/2002 tot wijziging van Richtlijn 2012/27/ EU betreffende energie-efficiëntie is op 24 december 2018 in werking getreden. Het werd op 21 december 2018 in het Publicatieblad van de Europese Unie gepubliceerd.

Lees meer

Pakket hernieuwbare energie

Richtlijn (EU) 2018/2001 ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen is op 24 december 2018 in werking getreden. EC-voorstel voor herziening van de richtlijn (EU) 2018/2001) wordt verwacht in juni 2021.

Lees meer
Volg ons