U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

ITRE wil een geïntegreerd Europees energiesysteem bevorderen

24 maart 2021 - door Ina De Vlieger

De leden van de Commissie industrie, onderzoek en energie (ITRE) van het Europees Parlement hebben het ontwerp-initiatiefverslag van Christophe Grudler (Renew Europe, Frankrijk) goedgekeurd, waarin hij pleit voor een geïntegreerd energiesysteem in Europa.

In reactie op de stemming zei Grudler: "In dit verslag worden (...) serieuze opties voorgesteld om onze doelstellingen te bereiken: de koolstofarme economie versnellen, het evenwicht van de netwerken verzekeren, interconnecties tot stand brengen, de ontplooiing van hernieuwbare energie vergemakkelijken, de digitalisering ontwikkelen en de opslag en lokale productie uitbreiden".

Tijdens dezelfde ITRE-commissie werd tevens het ontwerp initiatiefverslag over de Europese waterstofstrategie aangenomen.

ITRE wil een geïntegreerd Europees energiesysteem bevorderen

De goedkeuring van het ontwerp-initiatiefverslag integratie Europees energiesysteem op 22 maart gebeurde met 60 stemmen vóór en 11 stemmen tegen, bij 5 onthoudingen.

Het verslag bevat maatregelen om de energiesystemen te optimaliseren, koolstofvrij te maken en in evenwicht te brengen, met bijzondere nadruk op het beginsel "energie-efficiëntie eerst", het koolstofvrij maken van vervoers- en verwarmingssystemen en de ontwikkeling van interconnecties tussen de elektriciteitsnetten van de lidstaten.

De Europarlementariërs benadrukken ook de voordelen van een tweerichtingsverkeer-systeem waarin de consument een actieve rol speelt in de energievoorziening. "De lidstaten zorgen ervoor dat alle burgers het recht hebben om individueel of als gemeenschap hun eigen energie te produceren, te verbruiken en op te slaan", aldus het verslag.

De Europarlementariërs benadrukken ook het belang van het "additionaliteitsbeginsel", waarbij de elektriciteitsvereisten voor de productie van hernieuwbare waterstof betekenen dat er een garantie moet zijn dat er voldoende extra productiecapaciteit voor hernieuwbare energie wordt ingezet.

Volgende stappen

26-29 april: stemming over het verslag in plenaire vergadering van het Europees Parlement => Update: verplaatst naar 17-20 mei

Bron en meer lezen

EP-persbericht, 23 maart 2021: Climate change: MEPs advocate push for renewable hydrogen, integration of energy systems

ITRE report on a European strategy for energy system integration

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons