U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Geïntegreerd energiesysteem: EP-resolutie goedgekeurd

25 mei 2021 - door Ina De Vlieger

Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid het initiatiefverslag over de strategie voor een geïntegreerd energiesysteem in Europa aangenomen.

  • Geen belangrijke wijzigingen aangebracht t.o.v. goedgekeurde ITRE-verslag
  • Maatregelen om energiesystemen te optimaliseren, koolstofvrij te maken en in evenwicht te brengen
  • Wat waterstof betreft, is hernieuwbare waterstof prioritair en kan koolstofarme waterstof als brugfunctie

Resultaat stemming in plenaire: 542 stemmen voor, 111 tegen en 42 onthoudingen.

Tijdens de plenaire zitting van 19 mei 2021 keurden de Europarlementariërs ook een motie over de EU-waterstofstrategie goed.

Geïntegreerd energiesysteem: EP-resolutie goedgekeurd

Er zijn geen belangrijke wijzigingen aangebracht ten opzichte van de door de Commissie ITRE goedgekeurde versie van het verslag, aangezien op één na alle ingediende amendementen zijn verworpen.

Het verslag bevat maatregelen om de energiesystemen te optimaliseren, koolstofvrij te maken en in evenwicht te brengen. De nadruk ligt hierbij op het beginsel "energie-efficiëntie voorop", het koolstofvrij maken van vervoers- en verwarmingssystemen, de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, en de interconnecties tussen de elektriciteitsnetten van de lidstaten.

Daarnaast vermeldt het rapport dat de prioriteit moet uitgaan naar hernieuwbare waterstof. Toch is het Parlement van mening dat hernieuwbare en koolstofarme waterstof kunnen  helpen om de aanhoudende emissies te verminderen van sectoren als de industrie en het zware vervoer, waar directe elektrificatie beperkt zijn.

Volgende stappen

De procedure voor dit niet-wetgevend dossier is afgesloten. Het is wachten op de vervolginitiatieven van de Commissie rond deze kwestie, waarvan het eerste belangrijke verwacht wordt op 14 juli, nl. het “fit for 55” energie- en klimaatpakket.

Bron en meer lezen

EP-persbericht 19 mei 2021, Climate change: MEPs advocate push for renewable hydrogen, integration of energy systems

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons