U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

EIB maakt werk van pan-Europees COVID-19 garantiefonds

17 april 2020 - door Veronique Vennekens

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft goedkeuring gegeven aan een pan-Europees garantiefonds voor Europese bedrijven, op vraag van de lidstaten.

  • De lidstaten voorzien 25 miljard euro, goed voor zo’n 200 miljard euro aan noodhulp voor bedrijven in liquiditeitsproblemen.
  • Het fonds wordt actief als de lidstaten die 60% van het EIB kapitaal vertegenwoordigen het nodige hebben gedaan.
  • Via de Innovfin financieringsfaciliteit voor infectieziekten steunt de EIB ook projecten die gericht zijn op het stoppen van het coronavirus.
EIB maakt werk van pan-Europees COVID-19 garantiefonds

De minister van financiën van alle lidstaten zijn overeengekomen dat ze een fonds willen opzetten via de EIB om bedrijven in liquiditeitsproblemen te helpen. Het is een noodfonds om bedrijven te helpen die door de coronacrisis tijdelijk in de problemen komen. De lidstaten hebben beloofd 25 miljard euro te voorzien. Dit is goed voor zo’n 200 miljard euro aan leningen voor bedrijven - ook kmo’s - over heel Europa.

Het fonds is beschikbaar vanaf het moment dat de lidstaten die 60% van het EIB kapitaal vertegenwoordigen hun verplichtingen zijn nagekomen. Derde partijen zullen ook kunnen bijdragen aan het fonds. Zoals bijvoorbeeld wanneer de Europese Commissie een deel van het EU-budget hieraan toewijst. Het wordt beschikbaar gesteld via bestaande procedures bij nationale banken.

Door het garantiefonds nemen de nationale banken minder risico als ze een lening verstrekken aan een bedrijf in moeilijkheden. Wanneer het bedrijf de lening toch niet kan terugbetalen wordt dit (voor een deel) opgevangen door het fonds.

Via het InnovFin financieringsfaciliteit voor infectieziekten krijgen projecten die een oplossing zoeken voor het coronacrisis ook extra steun. Zo ondersteunen ze nu het Duits laboratorium CureVac om een vaccin te vinden.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons