Digitale contracten: onenigheid over 'andere data' voorzieningen
Op 22 maart werd er druk gediscussieerd bij het IMCO en JURI parlementair comité over het voorstel rond contracten voor digitale inhoud. Over enkele zaken geraken de MEP's het maar niet eens.
Het voorstel van de Commissie wil verzekeren dat wanneer bedrijven digitale inhoud aanbieden ze geen extra kosten moeten betalen door de legale fragmentatie die in de verschillende Europese lidstaten momenteel bestaat. Op 22 maart werd er over de amendementen gediscussiëerd.
Persoonlijke data en 'andere data'
In het voorstel staat bij de omvang van het voorstel 'persoonlijke data en andere data'. Volgens co-rapporteur Axel Voss is dit problematisch voor de EPP groep. De andere co-rapporteur Evelyne Gebhardt is het daar niet mee eens. Zij wil het liever niet schrappen uit het voorstel.
In de opinie van de European Data Protection Supervisor staat echter dat de notie 'andere data' beter geschrapt kan worden uit het voorstel. De afgevaardigde van de Commissie die aanwezig was op de vergadering legt uit dat het moeilijk is om persoonlijke data te scheiden van andere data. Omdat 'andere data' momenteel geanonimiseerd wordt vond de Commissie het nodig om dit toe te voegen aan het voorstel.
Wat persoonlijke data betreft vinden enkele MEP's het belangrijk dat deze data gerespecteerd wordt door de verordening. Evelyne Gebhardt stelt voor dat wanneer een contract niet voldoet aan de databeschermingsregels, het contract nietig kan verklaard worden.
Langetermijncontracten
Axel Voss stelt dat langetermijncontracten ook beter buiten het voorstel vallen. Eén van de schaduwrapporteurs, Julia Reda, is er ook van overtuigd dat langetermijncontracten niet perse beter zijn voor consumenten.
Niveau van harmonisatie
Ook hier zijn de MEP's het nog niet over eens. Gebhardt vindt dat het niveau van harmonisatie tussen de lidstaten moet afhangen van het niveau van consumentenbescherming. Als harmonisatie het niveau van bescherming zou laten dalen zal ze het niet steunen.
Daniel Dalton staat wel achter een volledige harmonisatie maar ook op voorwaarde dat het consumentenbescherming doet toenemen in plaats van afnemen.
Meer lezen?
Lees hier het voorstel van de Europese Commissie
Lees hier het ontwerprapport van het Europees Parlement
Lees hier de opinie van de European Data Protection Supervisor
Regels digitale overeenkomsten: levering van digitale inhoud én verkoop van goederen
Zowel Parlement als Raad keuren finale teksten goed. Beide richtlijnen verschijnen in het Europees Publicatieblad.